- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Čuveni Rus održao predavanje u Novom Sadu: „Kada sam išao u manastir Hilandar...“

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Uđi u bazu fotografijaJemaljanenko i Putin
Jemaljanenko i Putin - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2024
Pratite nas
Studenti Fakulteta za sport i fizičku kulturu imaju veliku čast i odgovornost, jer će ih kao trenere budući sportisti slušati čak više i nego roditelje, rekao je čuveni ruski šampion Fjodor Jemaljanenko na predavanju održanom tokom kvalifikacionih borbi prvog dana EP u sambu.
„Vaša misija je da izgradite ne samo velike sportiste, već dobre ljude i ličnosti“, poručio im je Jemaljanenko.
Zatim je naglasio koliko obrazovanje ima veliku ulogu.
Jemaljanenko je studirao u Belgorodu, a sad je na doktorskim studijama.
„Moramo da sportiste učimo moralnim normama, da budu duhovno jaki. Danas mnogi ljudi, čak i u sportu, vređaju druge. Ponekad govore i reči koje ne smeju da se izgovaraju, uvredljive čak i za porodicu. Na nama je da ih usmerimo da budu ne samo takmičari koji će pobeđivati, već i ličnosti za primer“.
Među brojnim pitanjima, bilo je jedno vezano za knjige koje Jemeljanjenko voli da čita.
„Čitam rusku klasičnu literaturu i knjige koje su posvećene duhovnosti. Izvinjavam se, ali ovo što se piše danas ne da mi se čitam. Takođe, volim da čitam istorijske knjige. Kad sam išao na manastir Hilandar, izgradio sam topao i lep odnos sa monasima, tamo sam čuo o monahu Kalisti“.
Neke njegove životne prilike i situacije su mi prepričane, toliko su mi ušle u srce da sam počeo da tražim knjige o njemu na ruskom, ali na žalost nije bilo prevoda, dodao je on.
„Tražili smo čoveka koji ga je ispovedao, moj brat Željko se bavio tim pitanjem, na žalost tokom pandemije kovida taj čovek je preminuo. Našli smo njegovu ćerku, zamolili je da odštampa knjigu na ruskom. Ponudili smo i da novčano pomognemo, ali je odbila rekavši da je to uspomena na njenog oca. Hvala Bogu, ispovest je odštampana je i sad je dostupna i u Rusiji jer kroz priču tog monaha se prepričava istorija srpskog naroda“, istakao je Jemaljanenko.
Fjodor Jemaljanenko - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
SPORT
Fjodor za Sputnjik: Ne postoji narod koji više voli Rusiju od Srba /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala