Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Više nego dobra vest: Priština samu sebe "izbacuje" iz Saveta Evrope

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPripadnici specijalne jedince tzv. Kosova u Prištini
Pripadnici specijalne jedince tzv. Kosova u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
Pratite nas
Moguće odlaganje odluke o članstvu Kosova u Savetu Evrope je više nego dobra vest za Srbiju i nadamo se da će tako i ostati. Očigledno da su se posle razgovora našeg i fracuskog predsednika neke stvari promenile i da se na Prištinu vrši pritisak oko ZSO koja je stavljena u prvi plan, kaže šef srpske delegacije u Savetu Evrope Biljana Pantić-Pilja.
Na dnevnom redu sastanaka Komiteta ministara Saveta Evrope zakazanog za 16. i 17. maj, nema stavke o prijemu takozvanog Kosova u članstvo SE, što bi moglo da znači da posle odluke Francuske i Italije da odlože svoju odluku o glasanju po tom pitanju Priština, bar ove godine neće postati deo ove evropske institucije.

Za sada je sve na našoj strani

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE Biljana Pantić-Pilja za Sputnjik kaže da je ovo, bar za sada, vrlo dobar znak za nas, ali se plaši da ima još vremena da se to promeni.
„Videćemo kako će stvari dalje da teku. Mislim da će biti još jedan vanredni sastanak PSSE 13. maja, a da li tada može da se desi da se pitanje o prijemu takozvane države Kosovo stavi na dnevni red videćemo. Stav Francuske je decidan – ona traži da Priština pošalje nacrt ZSO pre glasanja u SE, mada mi uporno ponavljamo da to nije garant da će Zajednica biti i oformljena, već tražimo da ona bude osnovana,“ kaže naša sagovornica.
Pantić-Pilja napominje da je Aljbin Kurti obećao svojim sponzorima da će od 7. maja da pošalje nacrt za ZSO, ali to nije uradio što je verovatno i dovelo do toga da glasanje za prijem Prištine u SE ne bude na dnevnom redu za predstojeću sednicu.
„Ostaje nam sada da sačekamo taj 16. i 17, odnosno 13. maj ako bude tog vanrednog sastanka kada bi trebalo da bude finiširan dnevni red. Ali očigledno da je Fracuska svoj stav ublažila posle posete Aleksandra Vučića toj državi i razgovora sa njenim predsednikom Emanuelom Makronom, što se videlo i u SE tokom glasanja. Tako da oni zaista traže vidljive korake oko formiranja ZSO", ističe Pantić –Pilja.

Mnogi će poći stopama Fracuske

Ona ne očekuje da će će Fracuska promeniti stav, kako kaže, „bar se nada da neće“, i podseća da je potreban 31 glas u Komitetu ministara da bi ovo pitanje došlo na dnevni red SE.
„To je ta dvotrećinska većina, a nama je zaista bitno da ovo pitanje ne bude na dnevnom redu Komiteta ako bude tog sastanka 13. maja. Za sada je situacija po nas dobra iako sam do sada bila ne mogu reći pesimista, ali realna mada mi sada ponašanje Francuza uliva nadu da neće menjati stav i verujem da će mnogi da krenu za primerom Francuske,“ veruje Pantić –Pilja.
Prema njenim rečima, ukoliko se na dnevnom redu prijem Prištine ne nađe ove godine pred Komitetom ministra onda smo ove godine „mirni“ je se oni sastaju jedanput godišnje.
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2024
SRBIJA
Prištinski mediji: Francuska traži odlaganje odluke o članstvu Kosova u Savetu Evrope
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
SRBIJA
Kurti kao da odustaje od bitke za Savet Evrope: Uslovi za prijem Prištine apsurdni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala