- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Šta se dešava s pacijentima kada proizvođač moždanih implanata napusti tehnologiju?

© Foto : Pixabay/GeraltMozak
Mozak  - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
Pratite nas
Kako se tehnologija implanata mozga razvija, postoji zabrinutost zbog napuštanja podrške za tu tehnologiju, što zauzvrat naglašava potrebu za smernicama za zaštitu pacijenata i podsticanje etičkih inovacija.
Kako tehnologija implanata mozga napreduje, postoji goruća zabrinutost oko toga šta se dešava kada proizvođači implanata napuste? Za razliku od zastarelih pametnih telefona, zamena zastarelih moždanih implantata nije tako jednostavna kao odlazak u lokalnu radionicu.

„Bilo je kao da mi je oduzet deo mene“

Nedavna studija, koja duboko uranja u problem napuštanja tehnologije, naglašava potrebu za sveobuhvatnim smernicama za ublažavanje potencijalnih posledica.
„Ova studija je utvrdila zvaničnu definiciju napuštanja neuroloških uređaja“, napominju njeni autori ističući hitnost regulatornih okvira za rešavanje ovog izazova koji se već pojavljuje.
Pomenuta studija objavljena je u časopisu „JAMA Netvork Open“.
Kako ova tehnologija napreduje, napreduju i uređaji smešteni u mozgovima, koji zahtevaju robusne strukture za dugoročnu održivost. Naučnici naglašavaju važnost jasnih smernica za stalnu podršku i uspostavljanje bezbednosnih mreža za suočavanje s vanrednim situacijama.
Autori novog istraživanja ukazali su na raniju studiju slučaja, koja je istakla problem ljudskih žrtava kada proizvođač implanata prestane s radom, ostavljajući pacijente na cedilu.
„Bilo je kao da mi je oduzet deo mene koji me je činio potpunim“, rekao je jedan od pacijenata iz studije, koji je naglasio duboko lične posledice zbog proizvođačevog napuštanja tehnologije.

Najvažnija je bezbednost pacijenta

Prema autorima nove studije, neuspeh da se pacijenti adekvatno informišu o njihovim odgovornostima ili rešavanju hitnih potreba, predstavlja napuštanje. Ovi potencijalni scenariji moraju se pažljivo čuvati da bi se održala dobrobit pacijenata i etički standardi.
Iako postoje neki izuzeci, kao što su uređaji koji se koriste u kliničkim ispitivanjima, naučnici tvrde da učesnici u takvim ispitivanjima treba da dobiju sveobuhvatne informacije i nepokolebljivu podršku tokom učešća.
Usred ove tekuće debate, debi „Neuralinka“ u vlasništvu Ilona Maska izazvao je niz reakcija sa svojim inauguralnim ljudskim implantom, obećavajući revolucionarne mogućnosti za one koji se bore s paralizom. Međutim, bez obzira na sve, imperativ bezbednosti i odgovorne upotrebe ostaje najvažniji.
Na kraju, autori studije izražavaju nadu da će njihovo istraživanje podstaći šire diskusije i podstaći primenu regulatornih mera kako bi se obezbedio kontinuiran pozitivan uticaj ovih revolucionarnih inovacija.
„Podstičemo takve diskusije i pozdravljamo učešće“, rekli su oni, zalažući se za zajedničke napore za rešavanje višestrukih izazova koje postavlja napredna neurotehnologija, preneo je „Sajens alert“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala