- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nepoželjni desert: „Ruski“ kolač izbačen sa menija Sija i Makrona zbog – geopolitike

© AP Photo / Christophe EnaKineski predsednik Si Đinping i lider Francuske Emanuel Makron
Kineski predsednik Si Đinping i lider Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
Pratite nas
Tradicionalni francuski desert Le Russe („ruski“) uklonjen je sa menija poslovnog ručka koji je održan tokom sastanka francuskog predsednika Emanuela Makrona sa liderom Kine Si Đinpingom u Gornjim Pirinejima, piše francuski list „Figaro“.

Kako se navodi, tokom posete Francuskoj, Si Đinping i Makron su zajedno sa suprugama ručali na prevoju Kol du Turmal. Prvobitno je bio plan da se u meni uključi specijalitet sa Pirineja – tradicionalni kolač sa kremom od badema, poznat kao „ruski“. Ime mu potiče od recepta koji je, prema legendi, stigao sa Krima. Sam izgled kolača, koji je posut šećerom u prahu, podseća na snegom prekrivene ravnice Rusije, piše „Figaro“.

Međutim, ističe se, zbog aktuelne političke situacije u svetu i kako bi se izbegao diplomatski incident, doneta je odluka da se umesto pomenutog deserta ipak posluži pita od borovnica. Na meniju se našla i tradicionalna pirinejska supa i jagnjeća pleća sa svinjskom šunkom.
Ranije je kineski lider Si Đinping rekao da je nezadovoljan zbog zapadnih kritika Pekinga zbog bliskih odnosa sa Moskvom tokom sukoba u Ukrajini. Nakon Francuske, kineski predsednik boravi u poseti Srbiji, nakon čega će otputovati u Mađarsku.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
SRBIJA
Vučić: Kina nas podržava u svemu - pružićemo otpor kakav neki ne mogu ni da zamisle /video, foto/
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala