- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Ratko Mladić ne dobija adekvatnu medicinsku pomoć

© Sputnik / Natalia SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
Pratite nas
Srpskom generalnu Ratku Mladiću, koji se nalazi u pritvoru u Hagu, ne žele da pruže adekvatnu medicinsku pomoć, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Uprkos činjenici da se srpskom generalu Ratku Mladiću pogoršalo zdravstveno stanje, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, poput ozloglašenog Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, nastavlja da zanemaruje njegova osnovna prava, među kojima je pravo na adekvatnu medicinsku negu“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu.
Prema njenim rečima, advokati i članovi porodice srpskog generala vode stalnu borbu za očuvanje njegovog života i zdravlja.
„Već nekoliko godina se pravnim zastupnicima generala ne pružaju potpune i adekvatne medicinske informacije o njegovom zdravstvenom stanju, a nezavisnim lekarima ne dozvoljavaju da ga pregledaju“, podsetila je Zaharova.
Ona je dodala da sud takođe odbija da ga privremeno pusti na slobodu iz humanitarnih razloga, uprkos spremnosti Srbije da ga primi.
Sve ovo svedoči o kontinuiranoj politici nanošenja patnje upravo Srbima, koje je kolektivni zapad označio kao jedine krivce za građanski rat na teritoriji bivše Jugoslavije i nastavlja da kažnjava Srbe za samostalnost svojih postupaka, ocenila je portparol.
Rusija poziva rezidualni mehanizam da oslobodi Ratka Mladića iz humanitarnih razloga i podseća da ova struktura snosi punu odgovornost za probleme sa njegovim zdravljem.
Ona je dodala da nije samo tzv. Kosovo sprovodilo eksperimente na živim ljudima – uzimalo organe i bavilo se nelegalnom transplantacijom – to se radilo i u interesu Zapada i zapadnih klinika, finansijskih struktura koje od toga žive, predstavnika političkog establišmenta Zapada.
„Svi oni ne samo da nisu odgovarali ni kažnjavani, već su bili pokriveni svim mogućim sredstvima zapadne političke mašine“, zaključila je Zaharova.
Zgrada Međunarodnog suda UN u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
SRBIJA
Sud u Hagu: Mladićevi advokati traže njegovo puštanje zbog lečenja u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala