- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nenadani heroj šokirao Obradovića i poveo Gudurića u borbu za vrh Evrope!

© Sputnik / Lola ĐorđevićMarko Gudurić
Marko Gudurić - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
Pratite nas
Nik Kalates, grčki košarkaš koji je tokom cele karijere kuburio sa šutem za tri poena, sa dve pogođene trojke u produžetku pete utakmice plej-of serije poveo je svoj Fenerbahče, zajedno sa Markom Gudurićm, na završno takmičenje Evrolige, dok je praznih šaka ostao Monako koji trenira Saša Obradović.
Peta utakmica, majstorica, otišla je u produžetak pošto je Okobo na terenu svog Monaka promašio šut za pobedu, a u dodatnih pet minuta bolje se snašao Fenerbahče i na krilima Kalatesa obezbedio plasman na završni turnir Evrolige.
Turska ekipa je kao gost slavila sa 80:79 i prekinula je tradiciju dugu 19 utakmica u kojima je majstorice dobijala domaća ekipa.
Isto je učinila i ekipa Olimpijakosa, savladala je Barselonu u gostima sa 63:59 posle velikog preokreta, a prethodno su na završno takmičenje otišli Real i Panatinaikos.
Fenerbahče je bolje otvorio utakmicu, stekao prednost i čuvao je sve do poena Okoba na tri minuta do kraja prve četvrtine.
Sa četiri uzastopna poena Monako je poveo sa 15:11 u poslednjem minutu, a potom je Kalates smanjio razliku na posed, čime je i završen uvodni kvartal.
Monako je bolje ušao u igru posle odmora, stekao je sedam poena viška trojkom Blosomgejma (20:13), sa dve trojke se Fener vratio u igru, ali je tim iz Kneževine odbio nalet, čak i posle neverovatnog pogotka Gudurića.
Na poene Montejunasa u finišu četvrtine odgovorio je Vilbekin trojkom za konačnih 40:35 za Monako posle 20 minuta igre.
Razmenile su ekipe po jednu trojku na startu treće deonice, ali je usledila serija od pet poena gostiju za egal od 45:45.
Monako je vratio kontrolu igre, ponovo stekao sedam poena viška pošto je Džejms iznudio faul Kalatesa pri šutu za tri, ali je Fener uspeo ponovo da se vrati i preokrene na 56:55 sa šest poena Biberovića u nizu za kraj deonice.
Gudurićevom asistencijom za Papajanisa Fener je kompletirao seriju od 10:0 na startu poslednjeg kvartala, Lojd je potom nadmudrio srpskog reprezentativca i pogodio uz faul za izjednačenje na 58:58.
Usledio je duži prekid zbog problema sa zapisnikom i statistikom, sudije su bile u čudu, kao i svi akteri na terenu, dok su za zapisničkim stolom nadležni pokušavali da utvrde greške i obezbede uslove za nastavak meča, posle samo jednog minuta odigranog u četvrtoj četvrtini.
Niz promašaja posle pauze prekinuo je Gudurić, Kalates je potom nagrađen slobodnim bacanjima, a kada se Monako ponovo približio Gudurić je ubacio trojku za 67:63, ali je potom izgubio loptu i omogućio Džejmsu i Okobu da preokrenu rezultat na 74 sekunde do kraja.
Usledila je trojka uz pomoć table Vilbekina, Okobo je izjednačio na 70:70, Vilbekin je potom izgubio loptu, a Okobo nije želeo da doda loptu Džejmsu, odlučio se da rešava sve sam i promašio je šut za pobedu što je značilo dodavnih pet minuta u petoj utakmici serije.
Džejms se naljutio na sve, ubacio je trojku za vođstvo, usledio je minut bez poena obeležen lošim odlukama na obe strane, za 11. smenu u prednosti potrudio se Vilbekin, narednu je režirao Okobo, a zbog diranja mrežice Papajanisa Monako je poveo sa 77:74 na 76 sekundi do kraja.
Kalates je trojkom izjednačio, Džejms je zatim nadmudrio Gudurića i Papajanisa, ali je Kalates ubacio još jednu trojku za poen prednosti.
Usledio je poslednji napad Monaka, Kalates je ukrao loptu, a Papajanis je bio bolji u skoku za kraj utakmice i veliko slavlje turske ekipe u Monaku.
Upravo je Kalates bio najbolji u timu Fenera sa 14 poena, toliko je upisao i Vilbekin, Biberović je ostao na 13, dok je Gudurić uz deset poena imao po tri skoka i asistencije.
U poraženom sastavu Džejms je imao 20 poena, Montejunas je ostao na 16, a Okobo na 15 uz pet asistencija.
Sa druge strane, duel Barselone i Olimpijakosa je doneo veoma malo poena za prvo poluvreme, domaći španski tim je prvih 20 minuta rešio u svoju korist sa svega 27:25.
U malom broju poena istakao se Laprovitola sa 13 poena za Barsu, Kalinić je imao samo dva skoka, a na drugoj strani bio je zapažen Milutinov sa pet poena, četiri skoka i dve asistencije, dok Petrušev nije imao učinak za četiri i po minuta na parketu.
Sa druge strane, duel Barselone i Olimpijakosa je doneo veoma malo poena za prvo poluvreme, domaći španski tim je prvih 20 minuta rešio u svoju korist sa svega 27:25.
U malom broju poena istakao se Laprovitola sa 13 poena za Barsu, Kalinić je imao samo dva skoka, a na drugoj strani bio je zapažen Milutinov sa pet poena, četiri skoka i dve asistencije, dok Petrušev nije imao učinak za četiri i po minuta na parketu.
Barsa je čuvala prednost u nastavku, imala je čak i osam poena viška u trećoj deonici, ali je dozvolila rivalu da stigne do izjednačenja od 40:40 pred poslednji kvartal.
I opet su Katalonci imali bolja rešenja, ali od rezutata 49:49 Olimpijakos je postigao osam uzastopnih poena što je bila dovoljna zaliha za konačnu pobedu od 63:59.
Na kraju je najefikasniji u grčkom sastavu bio Šakil Mekisik sa 12 poena, Milutinov je duel završio sa po deset poena i skokova, dok je Petrušev upisao pet poena uz tri uhvaćene lopte.
U timu Barse Laprovitola je imao 17 poena uz sedam skokova, a Kalinić je meč završio bez poena, sa tri skola.
Olimpijska zastava i krugovi - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
SPORT
„Olimpijskim igrama ne preti teroristički napad“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala