- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: Opoziv nemačkog ambasadora ─ još jedan neprijateljski korak Berlina

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
Pratite nas
Opoziv ambasadora Nemačke iz Rusije nakon optužbi za navodne sajber-napade, usmeren je na rasplamsavanje antiruskog raspoloženja, sva odgovornost za ovo je na Berlinu, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Povlačenje nemačkog ambasadora iz Moskve nije ništa drugo nego neprijateljski potez, koji ima za cilj raspirivanje antiruskog raspoloženja u Nemačkoj, koji vodi daljoj degradaciji bilateralnih veza. Svu odgovornost za ovo, naravno, snosi nemačka strana“, istakla je ona na brifingu.

Zaharova je naglasila da Moskva od Berlina nije dobila nikakve dokaze koji potvrđuju da je Rusija umešana u sajber-napade u Nemačkoj, o čemu su ranije izvestile nemačke vlasti.
Ona je dodala da Rusija osuđuje i apeluje na Nemačku da ukine odluku da se boje ruske zastave i Georgijevska lenta koriste samo za pravljenje venaca i buketa radi polaganja na spomen-obeležja, kao nelegitimnu, antihumanu, antinaučnu, antiistorijsku i zločinačku.
„Apelujemo na Berlin da prekine da rediguje istoriju, ona se ne može falsifikovati, jednostavno falsifikujete sami sebe“, poručila je diplomata.
Ranije je objavljeno da je berlinska policija ponovo zabranila da se 8.i 9. maja na sovjetska spomen-obeležja u Berlinu i u njegovoj blizini ističu ruski i sovjetski simboli, Georgijevske lente, kao i nošenje vojne uniforme, pevanje i sviranje vojnih marševa i pesama. Takođe, zabranjeno je pokazivanje simbola „Z“ i „V“.
Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je 6. maja da su vlasti zemlje pozvale na konsultacije u Berlin svog ambasadora u Rusiji Aleksandra Lambsdorfa zbog sajber napada na resurse Socijaldemokratske partije za koje je Nemačka optužila ruske hakere.
Hakerski napad na elektronsku poštu članova SPD-a dogodio se pre godinu i po dana, u januaru 2023. godine. Kako navodi Bild, istraga je završena, a za nju je, navodno, odgovorna grupa APT28. Nemački kancelar Olaf Šolc pripada partiji SPD.
Šefica diplomatije Analena Burbok je zapretila posledicama. Otpravnik poslova Rusije u Nemačkoj, koji je pozvan u nemačko Ministarstvo spoljnih poslova zbog navodnog sajber napada na kancelariju SPD, kategorički je odbacio optužbe nemačke strane.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala