- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Milion vojnika se sručilo na SSSR: Cela Evropa napala jednu zemlju – osim Srba i Grka

© Sputnik / Evgeniй Haldeй / Uđi u bazu fotografija Vojni radovi najpoznatijeg vojnog fotografa SSSR-a Evgenija Haldeja
 Vojni radovi najpoznatijeg vojnog fotografa SSSR-a Evgenija Haldeja - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
Pratite nas
Sovjetski Savez se 1941. godine suočio sa oružanom agresijom ne samo nacističkih osvajača, nego skoro cele kontinentalne Evrope, sa izuzetkom Srba i Grka, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika, predsednik Ruskog vojno-istorijskog društva Vladimir Medinski.
„Protiv naše otadžbine borile su se vojske Nemačke, Italije, Rumunije, Mađarske, Finske, španska divizija, francuska legija stranaca, jedinice iz Slovačke i Hrvatske i drugi. Na Brestsku tvrđavu, zajedno sa Nemcima, jurišali su Austrijanci, a na Odesu i Sevastopolj – Rumuni. Rumuni su napadali Staljingrad i Kavkaz, sa Italijanima i Mađarima“, napisao je Medinski u članku na portalu „Istorija.rf“.
Kako je istakao, u vreme napada na SSSR u Vermahtu je bilo oko milion vojnika iz zemalja saveznica Nemačke koje su danas deo NATO. Pritom, Hitlerovi saveznici su stalno popunjavali trupe i njihovi ukupni nenadoknadivi gubici iznosili su oko 1,5 milion ljudi, podsetio je Medinski.
„Protiv SSSR su ratovale dve letonske i jedna estonska divizija SS, litvanski kazneni bataljoni, pripadnici divizije SS 'Galičina' iz Zapadne Ukrajine, gruzijska, turkestanska legija – ukupno je bilo preko 400.000 kolaboracionista“, zaključio je on.
9 Maя - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
RUSIJA
Akcija „Sveća sećanja“ u beloruskim ambasadama – da se ne zaborave poginuli u Drugom svetskom ratu
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala