- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Eskalacija odnosa: London ukida diplomatski status jednom broju ruskih objekata u Kraljevini

© Sputnik / Alex McNaughton / Uđi u bazu fotografijaPogled na Big Ben u Londonu
Pogled na Big Ben u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
Pratite nas
Britanske vlasti će ukinuti poseban status nekim objektima u vlasništvu Rusije, izjavio je šef ministar policije Kraljevine Džejms Kleverli, govoreći u Donjem domu parlamenta.

„Ukidamo diplomatski status za niz nekretnina koje pripadaju Rusiji u Velikoj Britaniji, uključujući trgovinsko predstavništvo i predstavništvo vojnog atašea u Hajgejtu koja su, prema našem mišljenju, korišćena u obaveštajne svrhe“, rekao je on na saslušanju.

Reč je o ruskim nekretninama u Saseksu, imanju Sikoks-Haus kao i zgradama predstavništva vojnog atašea i trgovačke misije u oblasti Hajgejt u Londonu.
Osim toga, London uvodi nova ograničenja za izdavanje diplomatskih viza Rusima, uključujući smanjenje dužine boravka diplomata u Kraljevini, dodao je šef Ministarstva unutrašnjih poslova.
Britanske vlasti su poslednjih dana zaoštrile svoju retoriku prema Moskvi što je dovelo do eskalacije odnosa. Tako je načelnik štaba odbrane admiral Toni Radakin izrazio uverenje da će ukrajinske trupe koristiti oružje dugog dometa, uključujući rakete Atakams koje su im isporučile Sjedinjene Države, za napade na rusku teritoriju. On smatra da Ukrajina namerava da poveća broj ovakvih napada. Pored toga, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron nazvao je prihvatljivim napade ukrajinskih oružanih snaga na rusku teritoriju britanskim projektilima.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je ovakve izjave neviđenom spiralom eskalacije napetosti koja zahteva posebnu pažnju i akciju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala