- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Bogdan Diklić dobitnik nagrade „50 godina“ Motovun filmskog festivala

CC0 / / Film u bioskopu - ilustracija
Film u bioskopu - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
Pratite nas
Prvo izdanje „Sinehila“ filmskog festivala, koji ovdašnja publika pamti pod nazivom Motovun film festival održaće se u novom domu u Gorskom kotaru, u društvu „prvog gosta” ove dugovečne smotre – legendarnog glumca Bogdana Diklića i ovogodišnjeg laureata festivalske nagrade 50 godina.
Nagrada se tradicionalno dodeljuje ljudima koji su se svojom polustogodišnjom karijerom zauvek upisali u istoriju filmske umetnosti, a samo priznanje staro je koliko i sam festival, koji ove godine obiležava svoje 26. izdanje, saopštili su organizatori.
U pedeset godina zavidne karijere ovaj svestrani pozorišni, filmski i TV glumac ostvario je više od 200 uloga u nekim od najpopularnijih regionalnih filmova, serija i predstava, a njegovo prijateljstvo s Motovun film festivalom krenulo je od samih festivalskih početaka. Naime, Bogdan Diklić prvi je gost koji je stigao na Festival, povodom projekcije sada već kultne crne komedije „Bure baruta“ (1998) reditelja Gorana Paskaljevića.
Došavši nekoliko dana ranije, Diklić je bio tu kada je festival napravio svoje prve korake na mestu koje će postati svima omiljeno filmsko brdo, a sada će upravo u njegovom društvu festival potrčati i svojim novim obroncima.
Rođen 1953. godine u Bjelovaru, Diklić je ovde proveo svoje detinjstvo i rano školovanje, sve do odlaska na studije u Beograd, koji je postao njegov drugi dom.
Još danas snažno vezan uz svoj rodni kraj, koristi svaku priliku kako bi navratio u Bjelovar, gde je i započeo glumačku karijeru te otkrio ljubav prema filmskoj i pozorišnoj umetnosti: „Prvi bioskop u kojem sam bio je bivši bioskop Partizan, prvo pozorište u kojem sam bio kao gledatelac je današnji Dom kulture”.
Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj umetnički rad. Za ulogu Slavka u „Obrani i zaštiti“ (2013) Boba Jelčića, koji je prikazan i na „Berlinalu“, Diklić je ovenčan Zlatnom arenom i Srcem Sarajeva, a Zlatnu arenu dobio je i za sporednu ulogu u komediji „Sedamdeset i dva dana“ (2010.) Danila Šerbedžije. Dobitnik je i Nagrade „Pavle Vuisić“ Udruženja filmskih glumaca Srbije.
Koncert ruske vokalne grupe Hor Tureckog u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2024
KULTURA
„Dobro veče, bratski Beograde“: Popularna ruska grupa oduševila građane prestonice /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala