- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Belorusija: Zapad želi da zabije klin u odnose Moskve i Minska

© Sputnik / Andrej Aleksandrov / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Belorusije
Zastave Rusije i Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
Pratite nas
Savez Rusije i Belorusije izaziva zavist, Zapad želi da zabije klin u savezničke odnose, rekao je beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik.
„Izgradili smo i nastavljamo da gradimo ovaj savez, i u tuzi i u radosti, kako se kaže. Naravno, polazimo od toga da je naš savez zaista jedinstven. On je multifunkcionalan, obuhvata praktično sve sektore privrede, humanitarne sfere. Naravno, kod nekih taj savez izaziva zavist“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, „neki pažljivo posmatraju savez, a neki direktno govore da bi želeli da zabiju klin u te odnose i strateški razbiju savezničke odnose koji su izgrađeni između Belorusije i Rusije“.

On je precizirao da o tome jasno svedoče javne izjave mnogih političara.
„Na primer, verujem da ste čuli određene izjave bivšeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost, gospodina Boltona“, dodao je Alejnik.
Kako je rekao, Belorusija i Rusija su zabrinute zbog neprijateljske retorike i vojne aktivnosti Zapada. Minsk je u stanju da osigura svoju bezbednost, dodao je ministar.

O sankcijama Zapada

U isto vreme, ministar je ocenio da Zapad želi sankcijama da dovede Belorusiju u ekonomsku krizu. Međutim, Zapad ne uspeva u tome, naglasio je on.
„Naravno da zapadne zemlje žele da iskoriste polugu sankcija kako bi usporile naš ekonomski razvoj, kako bi nas dovele u ekonomsku krizu. Ali, postali smo snažniji, ojačali smo. Takođe smo ojačali u našoj Uniji, Uniji Belorusije i Rusije, ojačali smo i u drugim integracionim udruženjima“, izjavio je šef beloruske diplomatije.
S tim u vezi, dodao je da generalni sekretar UN Antonio Gutereš jasno ocenjuje nezakonitost i kontraproduktivnost sankcija protiv Minska, sankcija, posebno u pogledu prehrambenih proizvoda, ali da UN nisu sposobne da utiču na njihove inicijatore.
Prema rečima beloruskog ministra, Gutereš je „svestan da ta ograničenja pogoršavaju situaciju sa prehrambenom sigurnošću u svetu i dovode do daljeg gladovanja u mnogim delovima naše planete“.
Alejnik je upozorio da će Belorusija odgovoriti na uvođenje ograničenja na uvoz beloruskih poljoprivrednih proizvoda. Kako je rekao, Minsk je već doneo odluke o embargu na određeni broj prehrambenih i industrijskih dobara sa Zapada.
„Želeo bih da istaknem potpuno nehumanu prirodu ovih odluka zapadnih zemalja, jer gađaju humanitarnu korpu sa robom, koja je svih vekova i u svim i vremenima bila van okvira bilo kakvih sankcija“, napomenuo je on, dodajući da su „danas naši zapadni partneri prešli ovu granicu“.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala