- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin peti put stupa na funkciju predsednika ─ detalji ceremonije inauguracije

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Uđi u bazu fotografijaInauguracija predsednika Rusije Vladimira Putina
Inauguracija predsednika Rusije Vladimira Putina - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2024
Pratite nas
U Moskvi se u utorak održava inauguracija predsednika države. Vladimiru Putinu, koji je izabran u martu, ovo je peta takva ceremonija.
Inauguracija predsednika je svečana procedura preuzimanja dužnosti šefa države. Reč „inauguracija“ potiče od latinskog inaugure – „posvećujem“.
Procedura inauguracije predsednika Rusije, prema Zakonu o izboru predsednika Ruske Federacije, sprovodi se nakon šest godina od dana stupanja na dužnost prethodnika. Ako su za ovaj dan zakazani ponovljeni izbori, kao i u slučaju vanrednih izbora, izabrani predsednik stupa na dužnost tridesetog dana od dana zvaničnog objavljivanja rezultata na predsedničkim izborima od strane Centralne izborne komisije Rusije.
Inauguracija predsednika Rusije od 2000. godine se održava 7. maja. Ove godine takođe će se održati 7. maja. Ruski TV kanali će prenositi ceremoniju uživo.
Sama svečana ceremonija nije propisana zakonom o izboru šefa države. Ustav Ruske Federacije samo navodi da, po stupanju na dužnost, predsednik Ruske Federacije polaže zakletvu u svečanoj atmosferi u prisustvu članova Saveta Federacije, poslanika Državne Dume i sudija Ustavnog suda Ruske Federacije.
Scenario inauguracije je prvobitno razvijen za inauguraciju prvog predsednika Rusije Borisa Jeljcina. Od tada nije bilo nikakvih značajnijih promena. Jedina napravljena promena nije se odnosila na samu proceduru, već na mesto na kojoj se održava. Kada je Boris Jeljcin stupao na dužnost, ceremonija je održana u Kongresnoj palati Kremlja. Počev od 2000. godine održava se u svečanim salama Velike kremaljske palate: Andrejevskoj, Aleksandrovskoj i Georgijevskoj. Od tada se koristi isti scenario ceremonije, ali se u njega mogu dodavati određene izmene. Time se bavi predsednička Služba za protokol.
Spisak zvanica takođe utvrđuje Služba za protokol. Ceremoniji obavezno prisustvuju članovi vlade, poslanici Državne dume i Saveta Federacije, rukovodioci predsedničke administracije, sudije Ustavnog suda, predstavnici diplomatskog kora i tako dalje.
Zvanice i učesnici, prema protokolu, moraju da nose svečana odela.
© Sputnik / Vladimir RodionovArhivska fotografija: Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin polaže zakletvu. Pored njega, prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin
Arhivska fotografija: Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin polaže zakletvu. Pored njega, prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2024
Arhivska fotografija: Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin polaže zakletvu. Pored njega, prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin
Prilikom inauguracije novoizabranog šefa države koriste se simboli predsedničke vlasti – znak predsednika i njegova standarta (barjak), kao i poseban primerak ustava, koji se obično čuva u predsedničkoj biblioteci i na kome predsednik polaže zakletvu.
Otprilike u 11.15 zatvara se prolaz u Kremlj za sve pozvane na ceremoniju. Gosti ispunjavaju tri sale Velike kremaljske palate.
Ceremonija traje oko sat vremena. Sama inauguracija počinje u podne. Kroz Georgijevsku i Aleksandrovsku u Andrejevsku salu barjaktari nose državnu zastavu Rusiju i barjak predsednika. Zatim se unosi Ustav i znak predsednika Rusije koji se postavljaju na govornicu gde će šef države položiti zakletvu. Predsednički orkestar izvodi svečani marš.
Na govornicu se penju predsednik Ustavnog suda i predsednici oba doma parlamenta.
Nešto pre podneva, novoizabrani predsednik Rusije stiže u Veliku kremaljsku palatu. Na stepeništu palate prima raport od komandanta Kremlja. Zatim kroz glavni ulaz ulazi u Veliku kremaljsku palatu, penje se glavnim stepeništem, prolazi kroz predvorje, prolazi pored gostiju i gardista Predsedničkog puka u Georgijevskoj i Aleksandrovskoj sali. Predsednički orkestar izvodi kompoziciju „Naš predsednik“, napisanu specijalno za inauguraciju. Tačno u 12 časova novoizabrani predsednik ulazi u Andrejevsku salu i penje se na podijum.
Predsednik Ustavnog suda traži od izabranog predsednika Rusije da položi zakletvu.
Tekst predsedničke zakletve određen je Ustavom Ruske Federacije (član 82):
„Zaklinjem se da ću, prilikom vršenja ovlašćenja predsednika Ruske Federacije, poštovati i štititi prava i slobode čoveka i građanina, poštovati i braniti Ustav Ruske Federacije, štititi suverenitet i nezavisnost, bezbednost i integritet države i verno služiti narodu“.
Novoizabrani predsednik, stavljajući desnu ruku na Ustav Ruske Federacije, izgovara tekst zakletve. Predsednik Ustavnog suda nakon toga objavljuje da je novoizabrani predsednik stupio na dužnost.
U sali počinje da se izvodi himna, a iznad kupole predsedničke rezidencije u Kremlju uzdiže se barjak šefa države.
© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici Predsedničkog puka u Kremlju
Pripadnici Predsedničkog puka u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2024
Pripadnici Predsedničkog puka u Kremlju
Nakon polaganja zakletve narodu Rusije, šef države se obavezno kratko obraća građanima zemlje. Na kraju govora predsednika izvodi se patriotsko delo Mihaila Glinke „Živeo!“
Sa obale Kremlja ispaljuje se počasna paljba od 30 plotuna. To je maksimalan broj plotuna u hijerarhiji vojnih počasti, pošto je šef države vrhovni komandant ruskih oružanih snaga.
Po završetku ceremonije inauguracije, predsednik se spušta crvenim stepeništem do Sabornog trga Kremlja, gde se održava parada Predsedničkog puka.
Povodom predsedničke inauguracije, patrijarh moskovski i cele Rusije služi moleban u Blagoveštenskom sabornom hramu Kremlja. Po tradiciji, predsednik prisustvuje službi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala