https://lat.sputnikportal.rs/20240507/preteran-unos-hrane-tokom-praznika-predstavlja-stres-za-ceo-organizam-1171848097.html
Preteran unos hrane tokom praznika predstavlja stres za ceo organizam
Preteran unos hrane tokom praznika predstavlja stres za ceo organizam
Sputnik Srbija
Tokom praznika javijaju se problemi sa varenjem zbog preteranog unosa hrane, a farmaceuti iz Apoteke Beograd ističu da povećani unos hrane i pića koja su... 07.05.2024, Sputnik Srbija
2024-05-07T10:42+0200
2024-05-07T10:42+0200
2024-05-07T10:42+0200
društvo
društvo
srbija – društvo
praznici
hrana
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/0b/0d/1163698175_0:204:3075:1934_1920x0_80_0_0_b2ba3a1bb7927e8d9ebc9037b40074c9.jpg
Farmaceut Rada Jakovljević kaže za Tanjug da naglo unošenje prekomerne količine alkohola i veće količine holesterola posebno opterećuju jetru i žučni sistem, pogotovo ako već postoje problemi u njihovom radu.Ona navodi da samo jedno jaje sadrži oko 185 mg holesterola.Navodi da se u slučaju povećanog stvaranja kiseline javlja gorušica i da se preporučuju lekovi koji smanjuju stvaranje hlorovodonične želudačne kiseline, a to su antacidi, blokatori, H2 receptori i inhibitori protonske pumpe, a ako je posledica nedostatak enzima mogu da se uključe i preparati na bazi enzima.Ističe da je preporuka umerenost, a ako je već došlo do faze prejedanja preporuka je šetnja ili čajevi na bazi nane, kamilice ili kima."Može se uzimati i kisela voda, limunada ili sok od pomorandže", navodi Jakovljević.Pogledajte i:
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/0b/0d/1163698175_143:0:2874:2048_1920x0_80_0_0_b6f7fe2cc3050e13a2b3bfe4685f1417.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, srbija – društvo, praznici, hrana
društvo, srbija – društvo, praznici, hrana
Preteran unos hrane tokom praznika predstavlja stres za ceo organizam
Tokom praznika javijaju se problemi sa varenjem zbog preteranog unosa hrane, a farmaceuti iz Apoteke Beograd ističu da povećani unos hrane i pića koja su sastavni deo uskršnje i slavske trpeze predstavlja stres za ceo organizam.
Farmaceut Rada Jakovljević kaže za Tanjug da naglo unošenje prekomerne količine alkohola i veće količine holesterola posebno opterećuju jetru i žučni sistem, pogotovo ako već postoje problemi u njihovom radu.
Ona navodi da samo jedno jaje sadrži oko 185 mg holesterola.
“Simptomi opterećenja sistema za varenje kao što su mučnina, gorušica, osećaj da stoji stomak mogu se rešiti samolečenjem uz pomoć farmaceuta, dok pojava temperature i jakog bola ispod desnog rebarnog luka zahteva hitan pregled lekara”, ističe Jakovljević.
Navodi da se u slučaju povećanog stvaranja kiseline javlja gorušica i da se preporučuju lekovi koji smanjuju stvaranje hlorovodonične želudačne kiseline, a to su antacidi, blokatori, H2 receptori i inhibitori protonske pumpe, a ako je posledica nedostatak enzima mogu da se uključe i preparati na bazi enzima.
Ističe da je preporuka umerenost, a ako je već došlo do faze prejedanja preporuka je šetnja ili čajevi na bazi nane, kamilice ili kima.
"Može se uzimati i kisela voda, limunada ili sok od pomorandže", navodi Jakovljević.