- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izraelski tenkovi i trupe ušli u Rafu na jugu Gaze /video/

© AP Photo / Ramez HabboubPojas Gaze
Pojas Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2024
Pratite nas
Izraelski tenkovi i trupe ušli su u grad Rafa na jugu Gaze, gde su stigli na oko 200 metara od granice sa Egiptom, rekli su palestinski i egipatski zvaničnici, prenosi AP. Izraelska vojska je saopštila su da su izraelske snage tokom noći preuzele kontrolu nad palestinskom stranom prelaza Rafa.
Egipatski zvaničnik rekao je za agenciju da se čini da je reč o operaciji ograničenog obima, kao i da su izraelski zvaničnici obavestili Egipat da će se trupe povući posle završetka operacije.
Izraelska vojska je saopštila da su vojnu operaciju u Rafi predvodile 162. divizija i 401. oklopna brigada, u saradnji sa specijalnim jedinicama koje su dejstvovale u istočnoj Rafi.
Prema saopštenju vojske, više od 150 meta Hamasa je uništeno, a snage su preuzele punu kontrolu nad palestinskom stranom prelaza, oko 3,5 kilometara (oko 2 milje) od Egipta.
U saopštenju se dodaje da je najmanje 20 pripadnika Hamasa ubijeno i da su šahtovi tunela ove organizacije uništeni, prenosi Tajms of Izrael.
Izraelski ratni kabinet juče je odlučio da izvede planiranu operaciju u Rafi da bi se ''izvršio vojni pritisak na Hamas'', i pored ranijeg saopštenja Hamasa da je ta palestinska grupa pristala na egipatsko-katarski predlog o prekidu vatre.
Iz izraelskog kabineta je saopšteno da je cilj ''operacije'' u Rafi da se postigne napredak u oslobađanju talaca, kao i drugi ratni ciljevi.

Miler: SAD analiziraju odgovor Hamasa na predlog o prekidu vatre

Sjedinjene Američke Države analiziraju odgovor Hamasa na predlog o prekidu vatre i razgovaraće o tome sa saveznicima na Bliskom istoku, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.
"Mogu da potvrdim da je Hamas dao svoj odgovor. Sada analiziramo taj odgovor i razgovaramo o njemu sa našim partnerima u regionu", rekao je Miler, a prenosi Rojters.
Miler je potvrdio i da je direktor CIA Bil Berns u regionu, gde "radi na ovom pitanju u realnom vremenu".
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala