- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Slobodno tržište električne energije - gde je Srbija u odnosu na EU? | Energija Sputnjika

CC0 / Unsplash / Dalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2024
Pratite nas
Elektroprivreda Srbije od 1. maja električnu energija velikim kupcima ponovo prodaje na slobodnom tržištu. Vlada Srbije više ne daje preporuku EPS-u po kojim cenama će privredi prodavati struju.
Ovo na svojevrstan način označava izlazak iz energetske krize, a pitanje je da li će se cene električne energije vratiti na nivo kada je, pre jeseni 2021. godine, cena 1 MNjh bila niža od 50 evra. Tada su mnogi prognozirali da neće padati ispod 100 evra, što su prognoze koje su se pokazale kao pogrešne jer, već sada je cena dvocifrena. Tačne iznose ne želi niko da prognozira ali, gotovo svi se slažu da živimo u vreme nove energetske realnosti.
I odgovor na pitanje koja je, zapravo, sada realna prodajna cena struje za velike potrošače ostaje bez odgovora, jer su se u igru vratili i snabdevači električnom energijom (čitaj trgovci). Ali, oni, svakako, ne mogu da ponude cene niže od onih koji su i proizvođači i prodavci – poput Elektroprivrede Srbije.
Marko Janković, direktor sektora za tržište električne energije u kompaniji CWP Europe za “Energiju Sputnjika” kaže da su cene struje u Srbiji slične onima u EU. Da je EPS i dalje dominantan snabdevač, zahvaljujući svom proizvodnom miksu, u kome su pored termoelektrana na ugalj i značajni hidropotencijali.
Sagovornika “Energije Sputnjika” pitamo i koliko je slobodno tržište električne energije zapravo slobodno, pogotovo u Srbiji i balkanskim zemljama koje nisu članice EU, a kojima predstoji rešavanje problema naplate taksi na CO2, koje je EU uvela za struju proizvedenu sagorevanjem uglja.
Treba, ipak, reći da na samo tržište električne energije, pa samim tim i cene utiče ujedinjavanje berzi električne energije Srbije, Slovenije i Mađarske.
Nova realnost na tržištu električne energije su u proizvođači struje iz obnovljivih izvora električne energije (OIE), koji su do nedavno imali zagarantovane fid-in tarife, a prošle godine su za njih i u Srbiji organizovane aukcije. Tržište zelene struje, međutim, ide dalje pa je sve češća situacija i da proizvođači iz OIE sa kupcima, bili oni krajnji potrošači ili snabdevači električnom energijom sklapaju bilateralne ugovore.
Energija Sputnjika, 7.5.2024.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala