- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Doživeti stotu: Koncertom u Sarajevu Brega i “Dugme” započinju slavljeničku turneju

© Sputnik / Lola ĐorđevićGoran Bregović Brega
Goran Bregović Brega - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2024
Pratite nas
Povodom 50 godina postojanja, najpopularnija rok grupa u nekadašnjoj Jugoslaviji, Bijelo dugme, koncertom u Sarajevu 11. maja započinje svoju slavljeničku turneju "Doživjeti stotu". Sastav će tokom godine održati 50 koncerata širom bivše Jugoslavije.
Prema najavama menadžera, posle Doma mladih u Sarajevu, "gde je sve i počelo", bend Gorana Bregovića nastupiće 22. juna na tvrđavskom platou u Nišu i 28. juna na Arsenal festu u Kragujevcu.
Slede koncerti 7. jula u tvrđavi Kastel u Banjaluci, 3. avgusta na stadionu Polica u Trebinju, 25. avgusta u prostoru "Cave Romana" u Medulinu i 31. avgusta u Splitu, a uskoro će biti poznati i ostali datumi turneje koja će trajati do 2025. godine.
Na slavljeničkoj turneji, uz Bregovića će nastupati pevači Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa, bubnjar Điđi Jankelić, basista Zoran Redžić i muzičar Ognjen Radivojević.
Da 50 godina “Bijelog Dugmeta” predstavlja ne samo muzičku istoriju, već i deo života mnogih generacija potvrdio je i popularni Brega koji je poručio da se nada će svojim nastupima “Dugme” podsetiti na te divne trenutke.
Kako je najavljeno, turneja će doneti mešavinu hitova koji su obeležili karijeru grupe, poput balada “Pristao sam biću sve što hoće“, “Sanjao sam noćas da te nemam“, “Selma“, pesama poput “Ne spavaj mala moja muzika dok svira“, “Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac“, “Bitanga i princeza", “Đurđevdan", “Ako ima Boga“, “Napile se ulice“...
Najuspešniji jugoslovenski sastav se nakon raspada 1989. prvi put okupio 2005. da proslavi 30 godina od osnivanja koncertima u Sarajevu, Zagrebu i na beogradskom hipodromu. Tada je sa njima nastupio i prvi pevač VIS “Jutro”, kasnije grupe “Bijelo dugme” - Željko Bebek.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala