- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Sveti Đorđe ubija cara - ikona koja krije mnoge tajne /foto/

© Fotolia / Andrii ZhezheraCrkva sv. Trojice u Gergeti u Gruziji
Crkva sv. Trojice u Gergeti u Gruziji - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
Pratite nas
Jedan od najpoštovanijih svetaca u hrišćanskom svetu je sveti Đorđe. On je, uglavnom, predstavljen na ikonama kako ubija aždaju, ali da li je zaista to bila mitska životinja ili ipak čovek, vladar, car?
Gruzija – jedna od najstarijih hrišćanskih država na svetu. U manastiru, u planinama Svanetije, nalazi se neobična ikona iz 10 veka. Na njoj je naslikan sveti Đorđe, pod punom ratnom opremom, kako kopljem probada, ne aždaju, što se obično može videti na freskama, već čoveka sa mačem, kako se pretpostavlja, rimskog cara Dioklecijana (284-305).
Zašto baš ovog rimskog cara? Njegovo vreme je ostalo upamćeno po najvećim progonom hrišćana u istoriji. Njih su u grupama izvodili u amfiteatre na rastrzavanje divljih životinja. Upravo on je pokrenuo sudske procese protiv Hrišćana, pod optužbom da su neprijatelji države. Te scene su bile nadahnuće mnogih pisaca, režisera. Setimo se samo knjige i istoimenog filma „Kvo vadis“.
Rezultat suđenja hrišćanima je bio taj da su njihova imena ostala zabeležena u Žitijima svetaca. Dioklecijan je stvorio ogroman broj hrišćanskih velikomučenika! Jedan od njih bio je i Sveti Đorđe koji je, iako aristokrata i vojnik, završio život u tamnici nakon dugog mučenja jer nije hteo da se odrekne hrišćanske vere.
Danas, Sveti Đorđe se smatra zaštitnikom Gruzije, gde se i čuva ikona sveca kako ubija cara Dioklecijana. Ko je autor ikone - ostaje nepoznanica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala