- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska obaveštajna služba: SAD traže zamenu Zelenskom

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države intenzivirale su napore da pronađu alternativu Vladimiru Zelenskom, saopštila je Spoljna obaveštajna služba Rusije.
„Amerikanci su pojačali napore da pronađu alternativu aktuelnom ukrajinskom predsedniku. Uspostavljeni su odgovarajući kontakti sa liderom partije Evropska solidarnost – (Petrom) Porošenkom i gradonačelnikom Kijeva (Vitalijem) Kličkom. Tajni rad se obavlja sa šefom kabineta predsednika Ukrajine (Andrejem) Jermakom, bivšim glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine (Valerijem) Zalužnim i bivšim predsednikom Vrhovne rade (Dmitrom) Razumkovim. Pretpostavlja se da ove ličnosti mogu biti tražene u slučaju naglog pogoršanja situacije na frontu i potrebe za hitnom promenom vođe“, navodi se u saopštenju.
Služba ocenjuje da će tada biti moguće da se svi neuspesi pripišu Zelenskom i izabere jedan od njih.

„Glavna stvar je sprečiti kritičan rast razočaranja Ukrajinaca zbog neuspeha prozapadne politike. Američka administracija, zapravo, čak i ne pokušava da sakrije činjenicu da im je, generalno, svejedno ko će tačno voditi Ukrajinu. Glavno je da je u stanju da nastavi oružani sukob sa Rusijom. ‘Rat do poslednjeg Ukrajinca’ ne sme da se zaustavi“, ističe ruska obaveštajna služba.

Spoljna obaveštajna služba smatra da su na Zapadu krajnje zabrinuti zbog javnog raspoloženja u Ukrajini. Kako se navodi, u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji konstatovali su da raste nezadovoljstvo ukrajinskih građana i zbog beskonačnog odugovlačenja sukoba sa Rusijom.
„Nepoverenje u državne institucije raste i brzo se širi apatija. U redovima Oružanih snaga Ukrajine raste broj slučajeva dezerterstva i dobrovoljne predaje“, ističe se u saopštenju.
U Službi smatraju da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski očigledno počinje da gubi borbu za umove i srca ukrajinskog naroda, njegov legitimitet je potpuno izgubljen nakon 20. maja, nakon isteka petogodišnjeg mandata na mestu predsednika.
„Amerikanci i Evropljani bi želeli da Zelenski za sada ostane na svojoj funkciji, jer je povezan sa ratnim šemama finansiranja koje donose ogromnu zaradu i predstavnicima kijevskog režima i zapadnim proizvođačima oružja“, ističe se u saopštenju.
Obaveštajna služba je ocenila da u ovoj situaciji Vašington i njegovi saveznici „za sada ubeđuju protivnike Zelenskog u Ukrajini da pokažu uzdržanost“.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala