- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Portparol Stejt departmenta: SAD se protive invaziji na Rafu bez obzira na odgovor Hamasa

© Sputnik / Artur Gabdrahmanov / Uđi u bazu fotografijaStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
Pratite nas
SAD se protive izraelskoj invaziji na grad Rafu, bez obzira na Hamasov odgovor o predlogu prekida vatre, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler.
"Ne možemo da podržimo operaciju u Rafi kako je trenutno zamišljena", rekao je Miler i dodao da SAD nisu videle kredibilan plan za zaštitu 1,5 miliona civila zarobljenih u tom gradu na jugu Pojasa Gaze, prenosi Al Džazira.
On je istakao da su SAD i pre poslednjeg odgovora Hamasa na predlog o prekidu vatre, jasno stavile do znanja da ne podržavaju Izrael u nameri da pokrene vojnu operaciju punog obima u Rafi.
Miler je takođe izrazio zabrinutost zbog izraelske naredbe da se evakuišu žitelji istočnog dela Rafe.
"Ne postoji efikasan način da im se podeli pomoć i da se osigura da imaju pristup skloništu, pristup sanitarnim uslovima na mestima na koja bi otišli", upozorio je Miler.
Izraelski vojni radio je danas javio da je izraelska vojska počela evakuaciju palestinskih civila iz Rafe pre otpočinjanja ofanzive na taj grad.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je juče odbacio međunarodni pritisak da zaustavi rat u Pojasu Gaze poručivši da ako Izrael bude primoran da bude sam, ostaće sam.
"Kažem svetskim liderima: nikakav pritisak, nikakva odluka bilo kog međunarodnog foruma neće sprečiti Izrael da se brani", rekao je on, govoreći na engleskom i istakao "nikada više - to je sada".

SAD analiziraju odgovor Hamasa na predlog o prekid vatre

Sjedinjene Američke Države analiziraju odgovor Hamasa na predlog o prekid vatre i razgovaraće o tome sa saveznicima na Bliskom istoku u narednim satima, izjavio je Miler.
"Mogu da potvrdim da je Hamas dao svoj odgovor. Sada analiziramo taj odgovor i razgovaramo o njemu sa našim partnerima u regionu", rekao je Miler, prenosi Rojters.
Miler je potvrdio i da je direktor CIA Bil Berns u regionu gde "radi na ovom pitanju u realnom vremenu".
Palestinska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
SVET
Hamas prihvata predlog Egipta i Katara o prekidu vatre u Gazi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala