- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Na Institutu za medicinska istraživanja besplatne analize krpelja do novembra: Postoji jedan uslov

krpelj - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
Pratite nas
Mnogi Beograđani se ovih dana žale na najezdu krpelja. Kako se analize u mnogim medicinskim ustanovama kreću u proseku oko 5.000 dinara, dobro je znati da je besplatna analiza krpelja moguća na Institutu za medicinska istraživanja u Bulevaru oslobođenja.
Naime, u ovu ustanovu se može doneti izvađeni krpelj kako bi se utvrdilo da li je zaražen, a ispitivanje se odnosi na deset različitih uzročnika bolesti koje prenose ovi paraziti.
Reč je o ispitivanju krpelja u okviru projekta „TalkToTick”, koji je počeo u januaru i trajaće tri godine, a koji finansira po pozivu „Prizma” Fond za nauku Republike Srbije. Projekat u okviru koga će se krpelji ispitivati besplatno trajaće ove i naredne godine u sezoni od 1. aprila do kraja oktobra, a analize je u sezoni 2024. moguće obaviti isključivo uključivanjem u studiju.
Izvađeni krpelj može se doneti radnim danima od 9 do 16 časova, a pre dolaska u ovu kliniku možete se javiti na telefon 066/8888-228 ili na elektronsku adresu ­talktotick@imi.bg.ac.rs ili posredstvom veb-sajta www.talktotick.rs. Kako se navodi, stručnjaci ovog instituta donetog krpelja će ispitati ne samo na bakteriju koja izaziva lajmsku bolest, već i na još devet patogena.
Analize se vrše na prisustvo do deset različitih uzročnika bolesti koje prenose ovi ektoparaziti, poput bakterije borelije burgdorferi koja izaziva lajmsku bolest, ali i neki drugi uzročnici koji prouzrokuju krpeljski encefalitis, babeziozu, anaplazmozu, rikeciozu, erlihiozu, krimsku kongo hemoragičnu groznicu, tularemiju.
Važno je napomenuti da se u Institutu krpelji ne vade, već samo analiziraju. Krpelja je moguće izvaditi samostalno, pincetom, ili u domovima zdravlja. Ukoliko se utvrdi da je krpelj zaražen, pacijent će biti upućen u Kliniku za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i Kliniku za dermatovenerologiju UKC-a.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala