- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Minsk: Vrata Belorusije otvorena za pregovore o Ukrajini

© Sputnik / Kristina Kormilitsyna / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Belorusije Sergej Alejnik
Ministar spoljnih poslova Belorusije Sergej Alejnik - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
Pratite nas
Vrata Belorusije za vođenje pregovora o Ukrajini na njenoj teritoriji su otvorena, sve zavisi od političke volje Kijeva, izjavio je beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik u intervjuu za Sputnjik.
„Naša vrata za mirovne pregovore su otvorena. Uvek su bila, jesu i ostaju otvorena. Uvek ćemo biti spremni da na beloruskom tlu održimo pregovore koji će, nadamo se, doprineti obnavljanju mira i okončanju krvoprolića u Ukrajini“, rekao je Alejnik.
On je, međutim, istakao da „sve zavisi od političke volje“.
„I, naravno, ovde ćemo računati na političku volju ukrajinskog rukovodstva. Vidimo i primećujemo da bi narod Ukrajine danas sve više voleo obnovu mira i okončanje patnje sa kojom se suočava. Ali danas je sve u rukama političara“, ocenio je beloruski ministar.
On je dodao da se Minsk nada da će se pre ili kasnije mirovni pregovori o rešavanju sukoba u Ukrajini nastaviti, kao i da će se zaista nastaviti u pravom formatu, između Rusije i Ukrajine.
„Naravno, i mi sebe vidimo kao deo tog procesa, jer ovaj sukob direktno utiče na Belorusiju“, rekao je Alejnik.

O raspoređivanju snaga NATO-a na granicama Rusije i Belorusije

Komentarišući raspoređivanje snaga NATO-a u Suvalkskom koridoru, Alejnik je rekao da Minsk ne isključuje da bi ovaj kontingent mogao tamo ostati trajno.
„Pažljivo pratimo ove vežbe, kao i mnoge druge. Naravno, ovi strahovi imaju vrlo očiglednu osnovu“, rekao je Alejnik, odgovarajući na pitanje da li postoji zabrinutost da bi deo ili ceo kontingent raspoređen zbog vežbi u Suvalkskom koridoru mogao tamo da ostane trajno ili dugoročno.
Ministar je podsetio na nedavnu izjavu jednog od američkih generala da će jedinica koja je privremeno stacionirana u Litvaniji tamo ostati na neodređeno vreme.
„I to je direktna potvrda da, zapravo, deo vojnih jedinica koje se tamo šalju na vežbe ostaju tamo za stalno. Dakle, to je očigledna činjenica“, rekao je Alejnik.
On je podsetio da je poljski ministar spoljnih poslova pozvao na formiranje teške brigade za brzo reagovanje na situacije u susednim zemljama.
„Razmislite o značenju onoga što je rečeno. I to govori ministar spoljnih poslova, a ne odbrane“, primetio je Alejnik.
Beloruski ministar je istakao da sa teritorije Belorusije neće biti pretnje.
„Ključna stvar je da je Belorusija uvek bila i ostala miroljubiva država. Sa teritorije Belorusije nikada nije bilo i neće biti pretnje. Po našem ustavu ne može se vršiti agresija sa teritorije Belorusije. To su postulati koji su nepokolebljivi“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, koncept nacionalne bezbednosti i vojna doktrina Belorusije usvojeni na Beloruskom narodnom saboru jasno govore o mogućnosti i sposobnosti zemlje da osigura svoju bezbednost, svoju odbrambenu sposobnost svim raspoloživim snagama i sredstvima, uključujući savezničke odnose sa Rusijom i odnosima u sferi saradnje između resora odbrane dve zemlje.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
RUSIJA
Lukašenko: Ako Ukrajina ne počne sada da pregovara – prestaće da postoji
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala