- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Koje vrste taktičkog nuklearnog oružja ima Rusija?

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Uđi u bazu fotografijaIskander-M
Iskander-M - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
Pratite nas
Ruska vojska planira vežbe taktičkog nuklearnog oružja (TNV) kao odgovor na „provokativne pretnje“ NATO-a o razmeštanju trupa u Ukrajini.

Šta su taktičke nuklearne bombe?

TNV, ili nuklearno oružje na 'bojnom polju' su klasa nuklearnih bombi koje su SAD prvi put razvile 1950-ih za upotrebu protiv neprijateljskih trupa i drugih 'taktičkih' ciljeva. SSSR je stvorio sopstvenu liniju TNV-a, od kojih su mnogi standardizovani sa konvencionalnim sistemima naoružanja.
Eksplozivna snaga modernih TNV kreće se od frakcija kilotona do oko 50 kilotona. Poređenja radi, američka nuklearna bomba bačena na Hirošimu 1945. imala je snagu od oko 15 kilotona.

Koliko TNV-a ima Rusija?

Veličina ruskih zaliha TNV se drži u tajnosti, ali Federacija američkih naučnika procenjuje da ima ukupno između 1.000-2.000 nuklearnih bombi (što je manje od 22.000 u 1991. godini). Ovo oružje ne podleže ograničenjima sporazuma koja utiču na strateške nuklearne arsenale.

Koja sredstva Rusija ima da upotrebi svoje taktičko nuklearno oružje?

Rusija ima niz sredstava za upotrebu TNV-a, uključujući:
🔺kopnene raketne sisteme Iskander-M
🔺brodske i vazdušne krstareće rakete Kalibar i Kh-59
🔺rakete i bombe sa slobodnim padom lansirane iz ratnih aviona uključujući Su-34, Tu-142, Tu-22M3, Su-24, Su-25, MiG-31K i Su-57.
🔺podmornice krstarećih raketa klase Jasen teoretski mogu da nose TNV.
🔺manje TNV mogu biti ispaljene standardnim ruskim haubicama kalibra 152 mm, poput Msta-S/B, Akacija i Giatsint-S. Napravljeni su specijalno razvijeni nuklearni artiljerijski meci za top Pion/Malka kalibra 203 mm i minobacački sistem 240 mm Tulpan.

Koliki domet imaju ruski TNV?

S obzirom na njihovu kompatibilnost sa brojnom drugom municijom i lansirnim platformama, ruski TNV teoretski mogu da pogode mete na udaljenosti od nekoliko kilometara do 8.500+ kilometara.

Ruski TNV adut

Ruski taktički nuklearni arsenal takođe uključuje jedinstveni adut: 53T6, antibalističku raketu sovjetskog dizajna koju koristi sistem protiv balističkih raketa A-135 koji čuva Moskvu. Naoružani nuklearnom bojevom glavom od 10 kilotona, 53T6 su namenjeni da presreću i uništavaju dolazeće strateške rakete brzinama do 17 maha i sa udaljenosti do 100 km. Projektilima presretačima sa TNV naoružanjem takođe mogu biti opremljeni sistemi protivvazdušne odbrane S-300 i S-400.

Rizici od eskalacije

U pogrešnim rukama, TNV mogu predstavljati rizik od strateške eskalacije, pošto njihova eksplozivna moć sama po sebi nije dovoljno visoka da bi imala posledice u smislu kraja sveta, čime se teoretski smanjuje njihov prag upotrebe. Na sreću, za razliku od SAD koje dozvoljavaju da se nuklearna oružja koriste preventivno, pa čak i protiv nenuklearnih protivnika, Rusija ima stroga ograničenja na svom nuklearnom arsenalu, uključujući TNV. Njegova upotreba zavisi od neprijateljskih napada uz upotrebu oružja za masovno uništenje, ili konvencionalne agresije koja je toliko ozbiljna da dovodi u opasnost opstanak Rusije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala