- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Vaskršnje liturgije u pravoslavnim hramovima u Federaciji BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićMitropolit dabrobosanski Hrizostom
Mitropolit dabrobosanski Hrizostom - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2024
Pratite nas
U pravoslavnim hramovima u Federaciji BiH danas su služene vaskršnje liturgije na kojima je pročitana poslanica patrijarha srpskog Porfirija.
U Sabornom hramu u Sarajevu liturgiju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a u crkvi Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici kod Goražda, gde se tradicionalno okupljaju pravoslavni vernici iz Goražda i okoline, liturgiju je služio jerej Marko Marković, goraždanski paroh, prenosi Tanjug.
Prvi put nakon više od tri decenije ponoćna Vaskršnja liturgija služena je u sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru. Liturgiju su služili mostarski sveštenici SPC Duško Kojić i Marko Gojačić, kao i predratni mostarski paroh Aleksa Zubac, koji je služio u Mostaru od 1975. do 1992. godine.
Jerej Marko Marković, goraždanski paroh je čestitao najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs i poručio da je ovaj dan, između ostalog prilika i za osnaživanje porodičnih, ali i komšijskih odnosa.
"Vaskrs je praznik pobede života nad smrću jer na ovaj dan, gospod naš, Isus Hrist je vaskrsao iz mrtvih i svojim vaskresenjem darovao nadu za život večni svima koji žive onako kako Bog želi i zapoveda i koji služe njegovom svetom imenu", rekao je Marković u besedi nakon liturgije.
Dodao je da u ovom vremenu koje je prepuno razdora u svetu pre svega želimo mir od boga svima, više sloge i razumevanja među ljudima, da poštujemo i volimo jedni druge, da budemo jedni drugima pravi prijatelji i dobre komšije, sarađujemo i trudimo se zajedno na blago svih.
U porti crkve Svetog Georgija koja je centralno mesto duhovnosti pravoslavaca ovog područja danas se održava i tradicionalna vaskršnja tucijada za koju su se vernici spremali danima i na Veliki petak u porti crkve tradicionalno farbali vaskršnja jaja koja simbolizuju veru u novi život. Na kraju ovog događaja biće odabrano najlepše i najtvrđe vaskršnje jaje.
Agencija Fena podseća da je crkva Svetog Georgija već duže vreme u fokusu interesovanja arheologa jer je pored osnovne funkcije, zanimljiva i zbog bogate prošlosti.
Hram Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici sagrađen je 1454. godine kao zadužbina Hercega Stjepana Vukčića Kosače, a ovaj kompleks je inače pod zaštitom države. Specifičan je što je pri hramu 1519. godine osnovana prva štamparija u BiH, a druga na Balkanu, zahvaljujući Božidaru Goraždaninu.
Štamparija je snabdevala crkve i manastire bogoslužbenim knjigama. Pod okriljem crkve štampane su u 16. veku tri knjige, a njihovi originalni primerci i delovi čuvaju se u Veneciji, Dubrovniku, Trgovištu, Beogradu i Sankt Peterburgu.
Starešina saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, Duško Kojić je u besedi nakon Vaskršnje liturgije vernicima poručio da u dubini svoga srca pronađu uskrslog Hista, da se s njim sretnu, da mu se obraduju i da kao takvi zagrle jedni druge i celi svijet.
"Dođe praznik vakrsenja i mi Mostarci dočekamo da služimo Vaskrs u sabornom hramu. On još nije završen, još čeka svoje vaskrsenje, on je prošao stradanje i dočekaće vaskrsenje i zato smo se opredelili da ove godine u još nezavršenom hramu pronesemo poruku vaskrsenja", kazao je Kojić.
Saborna crkva Svete Trojice do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu, a do temelja je srušena na početku rata 1992. godine. Obnova je započela 2010. godine. Do sada su završeni spoljni građevinski radovi, a sledi unutrašnje uređenje crkve.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala