- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

NATO utvrdio tajne „crvene linije“ za mešanje u ukrajinski sukob

© Sputnik / Vladimir TrefilovZastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a
Zastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2024
Pratite nas
U svetlu zabrinutosti Zapada zbog neuspeha Oružanih snaga Ukrajine na frontu, NATO je ustanovio dve tajne „crvene linije“ koje bi mogle da budu praćene direktnim mešanjem Alijanse u sukob, piše italijanski list „Republika“.
„NATO je, u poverljivoj formi i bez zvaničnih obaveštenja, uspostavio najmanje dve crvene linije posle kojih može doći do direktnog mešanja u sukobu u Ukrajini. Trenutno treba naglasiti da ne postoje operativni planovi koji uključuju slanje ljudi, već samo procene mogućih akcionih planova za vanredne situacije – pravi extrema ratio (krajnje mere) – u slučaju da se u rat umešaju treće strane“, pišu novine.
Kako se navodi u tekstu, prva „crvena linija“ „tiče se mogućeg ruskog prodora kroz odbrambene linije Kijeva“ i „direktnog ili indirektnog učešća treće strane“ u sukobu u Ukrajini.
List piše da Oružane snage Ukrajine „više ne mogu u potpunosti da kontrolišu“ granicu, što stvara uslove za prodor Oružanih snaga Rusije u koridor između Ukrajine i Belorusije.
„Tada će Minsk biti direktno umešan u vojni spor“, a „njegove trupe i arsenal će biti od odlučujućeg značaja za Moskvu... A ova okolnost može samo da pojača odbranu (NATO-a) u korist Ukrajine“, ocenjuje se u članku.
Druga „crvena linija“ predviđa „vojnu provokaciju protiv baltičkih zemalja ili Poljske ili ciljani napad na Moldaviju“.
„Republika“ takođe primećuje duboku zabrinutost zapadnih vlasti zbog situacije na frontu i „nepovoljnih uslova“ za Kijev.
Ranije je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio da Minsk neće ulaziti u borbena dejstva u Ukrajini ako Ukrajinci ne pređu granicu Belorusije, ali će uvek pomagati Rusiji.
Istovremeno, Rusija je više puta izjavljivala da je Alijansa direktno uključena u sukob isporukama oružja i obukom ukrajinskih vojnika. Prema Moskvi, NATO je, sa neviđenom aktivnosti u blizini ruskih granica, usmeren na konfrontaciju. Kremlj je napomenuo da Rusija nikome ne preti i ne namerava nikoga da napadne, ali da neće ignorisati dejstva potencijalno opasna po njene interese.
Predsednik Francuske Emanuel Makron je krajem februara, na pres konferenciji posle sastanka posvećenog podršci Ukrajine, izjavio da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, mada o tome nema konsenzusa među evropskim liderima.
U Kremlju su nakon toga poručili da u slučaju ulaska zapadnih snaga u Ukrajinu neće biti reč o verovatnoći, već o neizbežnosti direktnog sukoba Rusije i NATO.
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Makron: Snaga i domet ruskih raketa dovode Evropu u opasnost
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala