- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Krivica isključivo individualna: Vlada Crne Gore predaje dva amandmana na rezoluciju o Srebrenici

© Foto : Ustupljeno Sputiku/ Vlada Crne Gore/ SasaMaticPremijer Crne Gore Milojko Spajić
Premijer Crne Gore Milojko Spajić - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2024
Pratite nas
Crna Gora će uz posredovanje SAD predati dva amandmana na nemačku rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu, potvrđeno je nezvanično za portal RTCG iz Vlade.
Amandmanima je, navodi se, predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.
Prema pisanju portala prvi amandman glasi:
„...ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini...“
Drugi amandman glasi: „....potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama....“.
Ovim amandmanima, kako su rekli iz Vlade, sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ, ali i namera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.
Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, s obzirom na to da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmerene protiv Republike Srpske.
Govoreći o nacrtu Rezolucije o Srebrenici, koja je prethodne nedelje bila u centru pažnje Ujedinjenih nacija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da donošenje tog dokumenta ima dva cilja - da se traži ratna odšteta od Srbije, kao i da se izvrši revizija postupka protiv već donete presude Međunarodnog suda u Hagu, podsetila je RTCG.
Dodaju da je Vučić istakao da će se odluka o rezoluciji donositi preglasavanjem, ali i da će ovo otvoriti „Pandorinu kutiju“ i omogućiti pokretanje mnogih inicijativa za donošenje rezolucija o genocidu.
Srpska i crnogorska zastava uvezane na molebanu u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2024
REGION
Crna Gora pred odlukom: Beograd ili Srebrenica!
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala