- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Vinuo se put neba i odleteo u večnost!

© Sputnik / Lola ĐorđevićPotpukovnik Milenko Pavlović
Potpukovnik Milenko Pavlović - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2024
Pratite nas
Danas se navršava 25 godina od smrti potpukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. Lovačko-avijacijskog puka Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije (RVVJ), koji je poginuo u sukobu sa NATO avijacijom iznad Valjeva.
Tog 4. maja 1999. godine, nakon uzbune da se eskadrila NATO aviona približava Valjevu, a da je kao meta označena prethodno više puta bombardovana vojna fabrika “Krušik”, hrabri pilot Pavlović je poslednji put poleteo sa aerodroma u Batajnici.
Iako je naredba za uzlet bila data mlađem pilotu jedinice, potpukovnik Pavlović koji je u tom trenutku dežurao na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi, svom zameniku je javio da nikako ne dozvoli mlađem kolegi da poleti. Došao je u Batajnicu, prišao “migu 29”, iz kokpita bukvalno izvukao mladog pilota i uz reči “Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću”, poleteo u pravcu Valjeva, podsećaju Novosti.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPotpukovnik Milenko Pavlović poslednji put je poleteo sa aerodroma u Batajnici 4. maja 1999. godine.
Potpukovnik Milenko Pavlović poslednji put je poleteo sa aerodroma u Batajnici 4. maja 1999. godine. - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2024
Potpukovnik Milenko Pavlović poslednji put je poleteo sa aerodroma u Batajnici 4. maja 1999. godine.
Potpukovnik Milenko Pavlović herojski je poginuo 12 minuta nakon uzletanja, u borbi sa višestruko brojnijim neprijateljem. Iako je odmah nakon poletanja na njegovom “migu” otkazao radar, hrabrim manevrima uspeo je da zbuni i rastera NATO eskadrilu. Poslednje reči koje je čula komanda u Batajnici bile su: “Imaju me”, da bi nekoliko trenutaka kasnije njegov “mig” pogodile tri rakete ispaljene sa holandskog F-16 u reonu Tuzle, nakon čega se Pavlovićeva letelica u plamenu srušila u Petnici kod Valjeva.
© Sputnik / Lola ĐorđevićHerojski je poginuo 12 minuta nakon uzletanja, u borbi sa višestruko brojnijim neprijateljem. Iako je odmah nakon poletanja na njegovom “migu” otkazao radar, hrabrim manevrima uspeo je da zbuni i rastera NATO eskadrilu.
Herojski je poginuo 12 minuta nakon uzletanja, u borbi sa višestruko brojnijim neprijateljem. Iako je odmah nakon poletanja na njegovom “migu” otkazao radar, hrabrim manevrima uspeo je da zbuni i rastera NATO eskadrilu. - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2024
Herojski je poginuo 12 minuta nakon uzletanja, u borbi sa višestruko brojnijim neprijateljem. Iako je odmah nakon poletanja na njegovom “migu” otkazao radar, hrabrim manevrima uspeo je da zbuni i rastera NATO eskadrilu.
Rođen 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu kod Osečine, Pavlović je završio Vojnu gimnaziju u Mostaru, a Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. Komandant 204. Lovačko-avijacijskog puka postao je godinu dana pre početka NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju.
Milenko Pavlović je iza sebe ostavio suprugu Slavicu i sinove Srđana i Nemanju, a posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAerodrom u Batajnici nosi ime legendarnog pilota-heroja, u Gornjem Crniljevu postoji spomen-soba u njegovu čast, u Osečini centralna gradska ulica nosi ime pilota-heroja, a u Valjevu mu je podignuto spomen obeležje gde se svake godine na današnji dan daje pomen. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.
Aerodrom u Batajnici nosi ime legendarnog pilota-heroja, u Gornjem Crniljevu postoji spomen-soba u njegovu čast, u Osečini centralna gradska ulica nosi ime pilota-heroja, a u Valjevu mu je podignuto spomen obeležje gde se svake godine na današnji dan daje pomen. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom. - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2024
Aerodrom u Batajnici nosi ime legendarnog pilota-heroja, u Gornjem Crniljevu postoji spomen-soba u njegovu čast, u Osečini centralna gradska ulica nosi ime pilota-heroja, a u Valjevu mu je podignuto spomen obeležje gde se svake godine na današnji dan daje pomen. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.
U rodnom Gornjem Crniljevu postoji spomen-soba u njegovu čast, u Osečini centralna gradska ulica nosi ime pilota-heroja, a u Valjevu mu je podignuto spomen obeležje gde se svake godine na današnji dan daje pomen.
Aerodrom u Batajnici takođe nosi ime legendarnog pilota-heroja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala