- Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
MOJA PRIČA
Donosimo vam životne priče, reportaže i neobične sudbine ljudi koji društvo čine boljim.

Srbin kosi iz inata! Ovako je nastala najbolja slika NATO zla – ikada

© Foto : Sputnjiku ustupio Zoran Jovanović Mačak Jovanović na mestu gde je nastala njegova fotografija koja je obišla svet
Jovanović na mestu gde je nastala njegova fotografija koja je obišla svet - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2024
Pratite nas
Sva stradanja, ali i hrabrost i srpski inat tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine stali su u jednu fotografiju, Zoran Jovanović Mačak, „Milosrdni anđeo“ – Kosač. Ovaj fotoreporter za Sputnjik otkriva ko je čovek sa njegove fotografije i zašto se odrekao nagrade od 10 hiljada dolara koju je trebalo da dobije za ovo remek-delo.
„Nisam se plašio, ne mogu sebe da stavim u kontekst straha, jednostavno, po prirodi sam takav, a želja za dobrom fotografijom je strah dodatno nadjačala. U takvim situacijama sam mentalno spreman na sve“, priča nam Jovanović.
Od prvog dana rata, svakodnevno je 24 sata bio na terenu. Nije bilo telefona, interneta, nije bilo digitalnog fotoaparata, ali sve je stizao. Bio je obučen za specijalno izveštavanje.

Na vreme saznao – bombe će padati!

Iza njega su bila ratišta u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, na Kosovu i Metohiji. To iskustvo Jovanovića je oslobodilo straha, ali mu je dalo i dobre kontakte. Da će bombardovanja biti, u šta je malo ko mogao da poveruje, saznao je nekoliko sati pre nego što je pala prva NATO bomba od kolega iz Velike Britanije.
„Rekli su mi da znaju pouzdano da će biti granatiranje. Sišao sam sa autobusa i naišao na četiri prostitutke. Fotografisao sam ih pored drveta i rekao im, bešte kući, sad će biti bombardovanje“.
I on je prvo otišao kući, porodicu sklonio na bezbedno. Nedugo zatim i pala je prva bomba, njegovo idilično Pančevo pretvorilo se u pakao.
Bombe su padale na vojnu baza u okolini Kačareva, obližnju kasarnu. Fabrika aviona „Utva“ potpuno je uništena. Pored fabrike je bio opasan otrov, da su promašili za 100 metara, dogodila bi se katastrofa, ne bi bio živ.

Kosač sa Kosova i Metohije

Za dobrom fotografijom u mnoge ovakve situacije išao je svesno, ali ona koja je bila presudna u karijeri dogodila se slučajno. Dogodilo se malo čudo, u mnoštvu detalja u polju, pojavio se kosač.

„Kao da je iskočio, kao iz šešira. Rekao je da ne želi da se fotografiše, da on kosi detelinu za svoju stoku i da jednostavno neće. Međutim, ubedio sam ga da ipak pristane da objavimo fotografiju. Izašla je sutradan u „Večernjim Novostima“ na naslovnoj strani. Kasnije smo išli tragom fotografije i saznali da je čovek rodom iz Zubinog Potoka, sa Kosova i Metohije. Da je u Pančevu bio na mestu održavanja kruga u Staklari, kosio je travu i održavao ružičnjake“.

Svaki čitalac imao je svoje viđenje ove fotografije, otpor, srpski inat, „ne možete nam ništa“, „mi smo svakako pobedili“. Sve Jovanovićeve fotografije imaju simboliku, a veoma često imaju kontrast, „Kosač“ je njegovo oličenje.
Fotografija je doživela planetarnu popularnost. Bila je simbol stanja svesti jednog malog naroda koji se borio za svoju istinu. Naroda kome je rat nametnut, borbe protiv nadmoćne sile koju oružjem nije moguće pobediti. Ali i simbol života koji na kraju uvek pobedi.
© Foto : Sputnjiku ustupio Zoran Jovanović Mačak Čuvena fotografija "Kosač", Zoran Jovanović Mačak
Čuvena fotografija Kosač, Zoran Jovanović Mačak - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2024
Čuvena fotografija "Kosač", Zoran Jovanović Mačak

Ostao bez novca, zbog naše istine

Poslao je Kosača i na važno takmičenje, konkurs koji je organizovao UNEP, Program zaštite životne sredine, koji organizuju kancelarije Ujedinjenih nacija iz Njujorka i Tokija. Impozantna fotografija ušla je među prve tri. Nagrada je bila njegova.
Međutim, pozvali su iz Tokija, pitali da li želi da skine legendu sa fotografije, jer je konkurs vezan za životnu sredinu, a u njoj se pominje NATO.
„Pa NATO je taj koji nas je bombardovao i napravio problem koji vidite na fotografiji, ali i još mnogo toga, rekao sam im. Oni su rekli u redu, ako nećete da skinete, ne morate. Ja sam znao da će prve tri biti nagrađene novcem, ali nisam imao nameru da učestvujem u tome i da skrnavim svoju fotografiju. Kad bi je retuširao i kad bi izbacio legendu, to bi bilo protiv mojih ubeđenja. Ono što kao fotoreporter sledim je istina“.
Zbog istine, fotografija Zorana Jovanovića Mačka volšebno je iščezla sa jednog od prva tri mesta i našla se na osmom:
„Deset hiljada dolara je bilo u pitanju, ali ne bih ni danas skinuo opis, naravno. Danas tek ne bih“...
Iako je prošao Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Kosovo, na tim ratištima odlazio je na teren i vraćao se kući, ali tokom NATO bombardovanja projektili su padali po njegovoj kući, po njegovoj zemlji. Po ljudima koje poznaje.
© Foto : Sputnjiku ustupio Zoran Jovanović Mačak Ranjeni konj, Pančevo - za Jovanovića jedna od najpotresnijih scena koje je zabeležio tokom NATO bombardovanja
Ranjeni konj, Pančevo -  za Jovanovića jedna od najpotresnijih scena koje je zabeležio tokom NATO bombardovanja - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2024
Ranjeni konj, Pančevo - za Jovanovića jedna od najpotresnijih scena koje je zabeležio tokom NATO bombardovanja

NATO je ubio Miška

Pančevo u kome živi, imalo je paklene noći. Zbog važnih industrijskih postrojenja bombardovano je čak 24 puta. Delio je sudbinu sa svojim komšijama, odlazio i u romsko naselje Mali London u predgrađu. Jednog jutra jedna porodica bila je u žalosti. To mu je, kaže, najstrašniji utisak, te ljude je poznavao.
„Sva deca su plakala. Njihovog konja Miška je pogodila bomba u kopito. Oni su ga svi voleli, znali su da će morati da ode u kobasice. Eto, to je meni bilo strašno“.

Svi kradu Kosača

Posle četvrt veka od ovih događaja, Jovanoviću je strašna još jedna činjenica. Iako je u prvim godinama to bila ratna fotografija iz Srbije, njegov Kosač, više nije simbol naših stradanja, a ima ga u medijima više nego ikad, posebno na društvenim mrežama.
„Boli, zato što smo mi doživeli bombardovanje, a oni sada pišu sve i svašta, što nema nikakve veze sa tim. Boli i zato što je autorsko pravo moje da ipak mogu da kažem da li će, gde i kada biti objavljena. To ne postoji, uzimaju svi i pišu šta hoće“.
Četvrt veka posle NATO agresije Kosač, snimljen 8. juna, poslednjeg dana NATO bombardovanja, živi u drugoj dimenziji, a Zoran Jovanović Mačak i dalje radi u "Večernjim novostima".
Preferira uličnu fotografiju čije su poruke, kaže, logičan nastavak rata i svog zla koje nam je nametnuto. Fotografije slaže u album koji nosi sarkastičan naziv „Romantika naših dana“.
Slike života u Srbiji redovno izlaže, njegove fotografije i dalje obilaze svet. Više od dve decenije saradnik je UNICEF-a, Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji.
© Foto : Sputnjiku ustupio Zoran Jovanović Mačak"Samo sloga Srbina spasava" - fotografija iz albuma Romantika naših dana
Samo sloga Srbina spasava - fotografija iz albuma Romantika naših dana   - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2024
"Samo sloga Srbina spasava" - fotografija iz albuma Romantika naših dana
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala