- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sputnjik u Malom Orašju – fudbalom za sećanje na ugašenu mladost: „Sve što radimo, radimo zbog njih“

© Sputnik / Tamara RankovićMalo Orašje
Malo Orašje - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2024
Pratite nas
Mnogo je tiše, mirnije. Tek kada krene proleće vidi se koliko fale. Bili su društvo koje se budilo sa prolećem, rekao je za Sputnjik Marko Milić iz Malog Orašja, gde je u čast stradalih u prošlogodišnjem masakru organizovan humanitarni fudbalski turnir.
Kada je tišina glasnija od bilo kog zvuka, to nikada nije dobro. Tišina bi trebalo da znači mir, ali ona to značenje više nikada neće imati u Malom Orašju i Duboni gde je 4. maja 2023. godine nemilosrdno ugašeno devet mladih života. Tamo gde se su čule pesme sada odzvanja tišina koja je primetna čim se uđe u selo koje se nalazi na oko 60 kilometara od Beograda.
Srbija, Beograd i porodice nisu stigle ni da počnu da žale tragediju koja se dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, a već se dogodio novi monstruozni zločin.
U Duboni su ubijeni brat i sestra Milan (2001) i Kristina Panić (2004), sa njima i Dalibor Todorović (1998), a onda je ubica hladnokrvo nastavio ka Malom Orašju gde je života lišio Nemanju Stevanovića (2022), Lazara Milovanovića (2003), Marka Mitrovića (2005), Aleksandra Milovanovića (2005), Nikolu Milića (2008), Petra Mitrovića (1997).
© Sputnik / Tamara RankovićMalo Orašje
Malo Orašje - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2024
Malo Orašje
Ranjeno je još 12 osoba koje se i danas, godinu dana kasnije oporavljaju.
U Malom Orašju tradicionalno se svake godine igra turnir u fudbalu,a od ove godine igraće se u čast stradalih koji su bili igrači i navijači kluba „Ravni Gaj“.
Kada se prilazi bilo kom stadionu buka obično biva sve jača i nepodnošljivija, ali 4. maja 2024. godine prilazak jednom fudbalskom igralištu nije mogao da bude tiši.
Selo je pusto, prazno i ispunjeno tišinom, a čini se da su i ptice kod „Ravnog Gaja“ kako bi se odala počast nevino ugašenim mladim životima.
„Mnogo je tiše, mirnije. Tek kada krene proleće vidi se koliko fale. Bili su društvo koje se budilo sa prolećem. Malo Orašje izgleda tužno, svi se sećaju svega, njih. Zbog poštovanja prema svima njima smo tu, forsiramo klub i sva dešavanja u selu. Sve što radimo, radimo sa pomenom na njih, u njihovu slavu“, kaže meštanin Marko Milić.
Porodice, prijatelji, komšije, sugrađani, svi su se okupili na jednom mestu kako bi se zajedno isplakali, zagrlili i setili najmilijih koji nisu stigli da dosanjaju snove.
Koliko im je teško u tom trenutku mogli su da znaju samo roditelji nastradale dece u Ribnikaru koji su došli u Malo Orašje kako bi im pružili podršku.
Na prvi pogled ne toliko toga zajedničkog. Porodice iz Malog Orašja i Dubone voleli su selo, pored svojih poslova bavili su se i poljoprivredom, dok su porodice iz Beograda uživale u gradskom životu i izlete provodili na selu. Na kraju nije bilo bitno gde žive i čime se bave jer su preko noći postali jednaki, braća i sestre po suzama i bolu.
© Sputnik / Tamara RankovićMalo Orašje
Malo Orašje - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2024
Malo Orašje
Koliko su ujedinjeni najbolje govori činjenica da je Anđelko Aćimović, otac nastradale učenice iz Ribnikara Angeline, zapravo i glavni organizator memorijalnog turnira humanitarnog karaktera.
Mocart fondacija plaća svaki postignuti gol na turniru, a iako je najpre on bio namenjen lečenju povređenih u masakr, postignut je dogovor da se preusmeri na lečenje jednog dečaka iz Malog Orašja.
„Kao fudbalski klub smo zacrtali da ćemo svake godine održavati turnir. Uključio se grad, fondacija, roditelji iz Ribnikara koji su to podigli na jedan viši nivo. Zaslužili su ovo. U našim srcima će zauvek živeti. Nažalost, na taj datum moramo da se setimo, ali kroz turnir će oni zauvek živeti sa nama. Mi smo se dogovorili da će svake godine turnir biti humanitarnog karaktera. Plan je bio ove godine da se prikupi novac za ranjene, međutim dogovoreno je da se novac prikuplja za našeg sugrađanina Andriju Delića“, rekao je Darko Pavlović, jedan od osnivača kluba.
Utakmicu u humanitarne svrhe odigrali su i mladi fudbaleri Partizana i Crvene zvezde koji su sa knedlom u grlu i suzama u očima najpre slušali o stradanju mladih ljudi, da bi na teren izašli uz dogovor sa sudijom da se klone grube igre, teških reči i svega onoga što derbi inače nosi, jer je ova utakmica bila drugačija od bilo koje prethodne.
© Sputnik / Tamara RankovićMalo Orašje
Malo Orašje - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2024
Malo Orašje
Obeležavanju godišnjice prisustvovao je i Svetozar Mijailović, predsednik Crvene zvezde, koji je za Sputnjik govorio o tragičnom događaju.
„Teško je, ali život mora da teče dalje. Nešto što moramo uvek imati u vidu je vaspitanje i obrazovanje dece. Moraju da neguju solidardnost, empatiju prema ljudima jer ljubav pobeđuje svaku nesreću. Sport je jedna od delatnosti koja pomaže da se ljudi razivaju i stiču vrednosti. Sport jeste po prirodi rivalitet, borba, neguje viteške vrednosti. Ovo učešće Zvezde i Partizana pokazuje da se na ovakvim događajima mogu razvijati odnosi koji su primer mladima da se ugledaju“, rekao je Mijailović.
© Sputnik / Tamara RankovićMalo Orašje
Malo Orašje - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2024
Malo Orašje
Pre same utakmice i turnira prikazan je film o stradalima „Nebeska družina“, a njemu su prethodili recitali njihovih prijatelja koji su im posvetili malo je reći dirljive pesme.
Kada se ceo program zaključno sa turnirom završio, ponovo se čula glasna tišina koja je u Malom Orašju potpisala sporazum sa beskonačnom vlašću i tugom zbog tragično ugašenih mladih života.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala