- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Još jedna glava je pala zbog „kralja“

© AP Photo / Ashley LandisLebron Džejms
Lebron Džejms - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2024
Pratite nas
Samoproglašeni košarkaški kralj Lebron Džejms je došao glave i trećem treneru u Los Anđeles Lejkersima pošto je posle Luka Voltona i Frenka Vogela, otkaz dobio i Dervin Hem.
Hem je smanjen posle eliminacije od Denvera na startu plej-ofa Zapadne konferencije (4:1). Prošle sezone predvodio je ekipu do finala Zapada, gde je Denver takođe bio bolji (4:0).
Tokom dve sezone u Lejkersima ostvario je 90 pobeda i 74 poraza i treći je trener koji je ostao bez posla za vreme vladavine Džejmsa u franšizi Lejkersa. Sve ovo znači da će Lebron dobiti i četvrtog trenera u dresu Lejkersa, ako odluči da ostane u timu.
Kako kod kuće, tako i u Holivudu
Džejms je od dolaska u Lejkerse napravio pravu pometnju, kao što je to dvaput činio u matičnom Klivlendu koji je ostavljao sa sebi potrebnim igračima koji su po njegovom odlasku postali veliki teret i glavobolja za upravu Kavalirsa.
Ali, Klivlend je uspeo da se oporavi i krene svojim putem, što nije sigurno za Lejkerse, ekipu koja je sve uradila, rasprodala i pokupovala po želji svoje prve zvezde ne bi li mu omogućila šampionski sastav. A na silu ne može ništa.
Njega je u Lejkersima dočekao Volton koji je bio na čelu Lejkersa od 2016. godine, ali je izgubio posao nakon što nije uspeo da odvede tim u plej-of u Lebronovoj prvoj godini sa ekipom. Jezeraši su potom 2019. godine dali kormilo Frenku Vogelu.
Jedna i samo jedna titula?
Ovaj izbor se ispostavio kao koristan jer je Džejms osvojio svoje prvo i za sada jedino NBA prvenstvo sa Lejkersima - 2020. godine, a posle ispadanja u prvom krugu od Sansa u NBA plej-ofu 2021. godine, Vogel nije uspeo da se plasira u plej-of sledeće godine, zbog čega je otpušten.
Dakle, samo jednu titulu je Džejms osvojio s Lejkersima za, već šestogodišnji boravak, i to u sezoni koja je okončana u „mehuru“ zbog pandemije virusa korona.
Žarko želi Džejms da ostane konkurentan u 40. godini života, ali kako mu to ne polazi za rukom, grehe plaćaju treneri.
Padaju glave
Posle otpuštanja Voltona činilo se da će Lejkersi uspeti da dobiju trenera na duge staze, ali je i Vogel, ranije sjajan sa Indijanom, morao da traži drugi posao – uspeo je u tome, ali je pitanje da li će i gde to učiniti Hem.
Višegodišnji asistent u Atlanti i Milvokiju prihvatio je 2022. godine priliku da „izigrava“ prvog trenera Lejkersa, očigledno nesvestan da će mu sudbinu odlučiti samovolja samoproglašenog kralja.
Da je Hem blizu otkaza videlo se i u plej-of seriji protiv Denvera ove sezone kada je Džejms urlikanjem psovki tražio od njega da zatraži proveru za jednu sasvim očiglednu sudijsku odluku.
Imajući u vidu i slučaj Dejvida Blata, koga je praktično Džejms otpustio u Klivlendu, ali i sudbine koje su zadesile Voltona, Vogela i Hema, pitanje je ko će se usuditi da preuzme vruću stolicu šefa stručnog štaba Lejkersa, što je velika sramota za slavnu franšizu čije zlatne strane su ispisale legende trenerskog sporta poput Fila Džeksona i Peta Rajlija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala