Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Pomen žrtvama masovnog ubistva u Malom Orašju i Duboni. - Sputnik Srbija

Godišnjica ubistva u Malom Orašju i Duboni: Cveće položili i roditelji dece ubijene u "Ribnikaru"

Pratite nas
Nešto manje od 40 sati nakon nezapamćene tragedije u centru Beograda u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", 60 kilometara dalje, u selima kod Mladenovca i Smedereva, 4. maja pre godinu dana, dogodio se još jedan masakr u kojem je stradalo devetoro i ranjeno 12 uglavnom mladih ljudi.
Dve žrtve Uroša Blažića bile su maloletne. Najmlađa je imala 14, a najstarija 25 godina. Blažić je pucajući iz atuomatske puške prvo u Duboni ubio brata i sestru Milana (22) i Kristinu (25) Panić i njihovog druga Dalibora Todorovića (25). Potom je u Malom Orašju usmrtio Nemanju Stevanovića (20), Lazara Milovanovića (19), Marka Mitrovića (18), Aleksandra Milovanovića (17) i Nikolu Milića (14).
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
13:38 04.05.2024
Memorijalni turnir u Malom Orašju, prikupljeno više od 1,2 miliona dinara
U prisustvu porodica nastradalih u Duboni i Malom Orašju, delegacija fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan i stotina gledalaca počeo je memorijalni turnir u malom fudbalu "Za naše anđele".
Dan obeležavanja godišnjice masakra 4. 05. 2024. počeo je prigodnom ceremonijom, a turnir je okupio 12 ekipa. Mozzart fondacija je obezbedila donaciju od 10.000 evra za pomoć u daljem oporavku povređenih.
"Naša obaveza danas je da čuvamo sećanje na sve nastradale i da ne dozvolimo da vreme donese zaborav. Ovaj turnir će postati tradicionalan jer je veliki broj mladića nastradalih 04. maj volelo i igralo fudbal. Tragedija je da se na ovim terenima masakr i dogodio. Tuga je velika, a ogromne su i rane svih preživelih. Zato je neophodno da se zajedno borimo da oni imaju kvalitetan oporavak do potpunog izlečenja i u tu svrhu smo danas turnir i organizovali, da prikupimo novac za tretmane povredjenih“, rekao je Andjelko Aćimović jedan od organizatora turnira, navodi se u saopštenju.
11:41 04.05.2024
Roditelji ubijene dece u OŠ "Vladislav Ribnikar“ u Duboni i Malom Orašju
Roditelji ubijene dece u OŠ "Vladislav Ribnikar“ položili su cveće u školskom dvorištu u Duboni gde su ubijeni Milan i Kristina Panić i Dalibor Todorović, a onda se uputili ka Malom Orašju gde su položili cveće i na spomenik u Ravnom Gaju, mestu stradanja šestorice mladića.
11:26 04.05.2024
U Orašju počeo program posvećen žrtvama masovnog ubistva u Malom Orašju
Jednominutnim oglašavanjem sirena, recitalom posvećenom ubijenima i govorima o nastradalima iz njihovog privatnog života počeo je program posvećen nevinim žrtvama masovnog ubistva u Malom Orašju i Duboni.
Očekuje se i prikazivanje polučasovnog dokumentarnog filma "Nebeska družina".
Pre samog programa sećanja, porodice žrtava, njihovi prijatelji i ostali građani palili su sveće i polagali cveće na mestu na kom je stradalo šest od ukupno devet žrtava ovog zločina.
Među njima su bile i porodice nastradale dece u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, koje su samo dan ranije doživeli sličnu sudbinu.
Na samom programu su dati pomeni i stradaloj deci u Ribnikaru, ali je istaknuto da ne treba zaboraviti i ranjene u ovim strašnim zločinima.
U 12 časova Planirano je da počne i revijalna utakmica omladinskih selekcija Crvene zvezde i Partizana i početak Memorijalnog turnira na kome će učestvovati 12 ekipa. Jedna od ekipa koje će učestvovati na turniru biće baš iz škole Vladislav Ribnikar.Na samom fudbalskom terenu FK Ravni Gaj ispisane su poruke: Živite, Dan prođe al taj dan nikad, Tamo gde ste vi zlo ne postoji, ovde gde smo mi sve je puno vas.
10:51 04.05.2024
Vučević: Srbija nikada neće prežaliti ubijene u Duboni i Malom Orašju
Predsednik Vlade Miloš Vučević položio je cveće zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na mesta masovnih ubistva u Duboni i Malom Orašju i tom prilikom je poručio da Srbija nikada neće zaboraviti ubijene u tom masakru, koji se dogodio 4. maja prošle godine.
"Danas, na Veliku subotu, navršilo se tačno godinu dana od masakra u Malom Orašju i Duboni. U Duboni su ubijeni Milan, Kristina i Dalibor. Zatim su, iz ruku istog ubice, u Malom Orašju hicima ustreljeni Nemanja, Lazar, Marko, Aleksandar i Nikola. Srbija vas, deco, nikad neće prežaliti", napisao je Vučević na svojoj Instagram stranici.
09:14 04.05.2024
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je danas cveće u spomen-parku u Malom Orašju - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2024
SRBIJA
"Država neće dozvoliti zločin bez kazne": Vučić položio cveće u Malom Orašju i Duboni
09:13 04.05.2024
Komemorativni program počinje u 11 časova
Na godišnjicu masovnog ubistva u selima mladenovačke i smederevske opštine održaće se komemoartivni programa na terenu fudbalskog kluba Ravni Gaj.
Prvo će biti prikazan polučasovni dokumentarni film pod nazivom "Nebeska družina", održaće se recital, a nakon toga memorijani turnir u fudbalu.
Turnir će odigrati omladinske selekcije Crvene zvezde i Partizana.
Turnir će biti i humanitarnog karaktera, a prikupljeni novac biće iskorišćen za nastavak oporavka povređenih.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala