- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

SZO: Poziv državama da pristanu na sporazum o pandemijama

© SputnikZastava Svetske zdravstvene organizacije
Zastava Svetske zdravstvene organizacije - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2024
Pratite nas
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus pozvao je danas države da pristanu na sporazum kako bi pomogle u borbi protiv budućih pandemija dok se pregovori približavaju krajnjem roku ovog meseca.
Novi sporazum i niz ažuriranja postojećih pravila o suočavanju sa pandemijama imaju za cilj da ojačaju odbranu sveta od novih patogena posle pandemije kovida 19.
Zemlje treba da finalizuju pregovore o sporazumu 10. maja, sa ciljem da ga usvoje na godišnjem sastanku SZO kasnije ovog meseca, ali izvori koji imaju saznanja o tome navode da još postoje velike razlike, preneo je Rojters.
„Dajte ljudima sveta, ljudima svojih zemalja, ljudima koje predstavljate, sigurniju budućnost“, rekao je Tedros na sastanku u Ženevi.
On je ohrabrio zemlje koje se nisu u potpunosti složile sa tekstom sporazuma da se barem uzdrže od blokiranja konsenzusa između 194 država članica SZO.
Jedna od glavnih tačaka neslaganja između bogatih zemalja i država u razvoju je pitanje pravedne podele lekova i vakcina kako bi se izbeglo ponavljanje neuspeha iz ere kovida. Jedini put u 75-godišnjoj istoriji organizacije kada su zemlje članice SZO uspele da pristanu na pravno obavezujući sporazum kao što je sporazum o pandemiji bio je sporazum o kontroli duvana 2003. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala