- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Huti: Napašćemo i brodove u Sredozemnom moru ako Izrael napadne Rafu

© AP Photo / Hani MohammedPripadnik Huta
Pripadnik Huta - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2024
Pratite nas
Jemenski pokret Ansar Alah, poznat i kao Huti, spreman je da napadne sve brodove koji idu ka Izraelu iz Sredozemnog mora ako jevrejska država pokrene ofanzivu u Rafi, saopštio je danas portparol ovog pokreta Jahja Sari.
„Ciljaćemo sve brodove koji idu ka izraelskim lukama u Sredozemnom moru, u bilo kojoj oblasti koju možemo da gađamo“, rekao je Sari.
Portparol je najavio novu fazu eskalacije kao odgovor na poziv palestinskog naroda.

„Prvo, gađanje svih brodova koji krše odluku o zabrani izraelske plovidbe i koji se kreću ka lukama okupirane Palestine sa Sredozemnog mora, u bilo kojoj dostupnoj oblasti unutar naše prostrane zone. Drugo, implementacija ovoga stupa na snagu odmah i od momenta objavljivanja ove izjave“, naveo je Sari u saopštenju.

Portparol je takođe rekao da će Huti ciljati brodove koji idu ka izraelskim lukama.
„Treće: Ako izraelski neprijatelj namerava da pokrene vojnu operaciju u Rafi, jemenske oružane snage će uvesti sveobuhvatne sankcije svim brodovima i kompanijama koje imaju veze sa snabdevanjem i ulaskom u okupirane palestinske luke i sprečiće sve brodove ovih kompanije da prođu kroz zonu operacije oružanih snaga, bez obzira na odredište“, rekao je portparol, preneo je Međunarodni Sputnjik.
Huti su pokrenuli seriju uzastopnih napada bespilotnim letelicama i projektilima na brodove u lukama u Cvenom moru kako bi pokazali solidarnost s Palestincima usled rata u Pojasu Gaze.
Špediteri širom sveta su zbog napada u ogromnoj meri preusmerili svoje brodove na daleko duža putovanja oko juga Afrike.
Izraelska vojska prethodnih nedelja sve češće govori o spremnosti da pokrene kopnenu ofanzivu na grad Rafa na jugu Gaze, gde se nalazi više od milion Palestinaca suočenih sa glađu, zaraznim bolestima i svakodnevnim vazdušnim napadima.
Ranije danas iz Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova saopšteno je da bi Izraelski upad u grad Rafa ugrozio živote stotina hiljada stanovnika Gaze i humanitarne operacije u palestinskoj enklavi.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala