- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Moldaviji 9. maja počinju zajedničke vojne vežbe sa SAD

© Sputnik / Miroslav Rotari / Uđi u bazu fotografijaPripadnici Nacionalne armije Moldavije na vojnim vežbama
Pripadnici Nacionalne armije Moldavije na vojnim vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2024
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Moldavije najavilo je za 9. maj velike moldavsko-američke vojne vežbe „Brzi odgovor 2024“.
„Od 9. do 16. maja u zemlji će biti održane vojne vežbe ‘Brzi odgovor 2024’ (Swift Response) pod rukovodstvom američke komande u Evropi i Africi. U manevrima će učestvovati 400 pripadnika motorizovane pešadijske brigade ‘Moldova’, bataljon specijalne namene ‘Munja’ Nacionalne armije i vojnici 82. američke vazdušno-desantne divizije. Biće uključena i dva američka vojna aviona C-130 ‘herkules’“, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Prema moldavskom ustavu, zemlja ima neutralan status, ali od 1994. godine sarađuje sa NATO-om u okviru individualnog plana partnerstva. Osim toga, dolaskom na vlast stranke Akcija i solidarnost, čiji je neformalni lider predsednica Maja Sandu, u zemlji se često izvode vojne vežbe uz učešće vojnika iz SAD, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije.
Predstavnici Ministarstva odbrane Moldavije takođe su govorili da bi želeli da ojačaju odbrambenu sposobnost zemlje i nabave neophodno oružje za to. Ministar odbrane Anatolij Nosati je, između ostalog, govorio o potrebi stvaranja sistema protivvazdušne odbrane. Sama Sandu je u intervjuu lokalnim medijima istakla da je potrebno da Moldavija nastavi razgovore o približavanju NATO-u, jer to, navodno, pomaže jačanju odbrambene sposobnosti zemlje.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala