- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Bolje pre nego kasnije – kada već mora

© Sputnik / Lola ĐorđevićFudbaleri Srbije
Fudbaleri Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2024
Pratite nas
Fudbalsku reprezentaciju Srbije uoči Evropskog prvenstva u Nemačkoj muče povrede igrača, ali kada već moraju da se dese, bolje manje od dva meseca pre takmičenja, nego kao u Mundijalu u Kataru – gotovo pre ukrcavanja u avion.
Podsetimo, Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović kuburili su s povredama pred Mundijal u Kataru, ali ih je Piksi poveo kao udarne igle nacionalnog tima. Na kraju se to ispostavilo kao, delimično pogrešna odluka.
„To nisam bio ja, ali postoje objektivni razlozi zašto je to tako. Ti razlozi kreću da mene brinu negde početkom novembra, recimo 14. novembra kada smo se našli ovde svi koji treba da putujemo u Katar. Znajući situaciju i zdravstveni bilten naših praktično ključnih igrača, za naš tim izuzetno važnih karika, njihovo zdravstveno stanje je bilo takvo da je, ako bismo realno gledali, teško bilo očekivati uopšte da igraju, ali bi bilo zaista nenormalno da ih ne vodimo u Katar jer su bili nosioci naše igre u kvalifikacijama i doprineli da se Srbija raduje u toj poslednjoj utakmici protiv Portugala. Zbog toga nisam bio "taj", jer sam znao da će biti jako teško doći do tog drugog mesta u grupi. Naravno da to javno nisam mogao da govorim, ali teško je sakriti tu emociju. Znao sam da neću imati taj duh tima iz kvalifikacija, 100 odsto spremne igrače kao ranije, i to je nešto što ni ja ni medicinski tim nije mogao da promeni“, rekao je selektor Dragan Stojković po povratku sa neuspešne odiseje u Kataru.
Aleksandra Krunić - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
SPORT
Aleksandra Krunić za Sputnjik: U Rusiji sam naučila da predaja nije opcija
Mesec i po dana pred početak Evropskog prvenstva Srbija se suočava sa sličnim problemima, ali makar ima vremena da se organizuje na pravi način.
Prva boljka Srbije je povreda rekordera po broju golova u nacionalnom timu, Aleksandra Mitrovića.
Njegovu briljantnu sezonu u saudijskom Al Hilalu (36 utakmica, 33 gola, osam asistencija) prekinula je povreda koja je zabrinula i srpski nacionalni tim.
„Povreda na sreću nije imala težu prirodu. Kad se desila bio sam zabrinut, s obzirom na bol i sve ostalo u trenutku. Prognoza je bila četiri do šest nedelja, opravak je ipak tekao ubrzano. Zato sam i došao u Beograd, imao sam priliku da radim duže, uz maksimalan fokus na povredi. Ostalo je još sedam, najviše osam dana. Nadam se da ću odmah potom biti spreman za maksimalan gas i povratak golovima“, rekao je Mitrović pre nekoliko dana.
Mitrović se već vratio fudbalu i odigrao je svih 90 minuta za Al Hilal protiv Al Itihada.
Zabrinula je Srbiju i povreda jedinog pravog defanzivnog veziste u ekipi, Nemanje Gudelja.
Igrač sa 60 nastupa u reprezentaciji je nastupajući za svoju Sevilju povredio meniskus kolena i morao je na operaciju, a povratak u tim bio je fenomenalan, sjajno je nastupao u španskom prvenstvu i zavredeo mesto u timu kola.
Ali, pojavio se novi problem – povreda meniskusa drugog kolena koja ga je opet smestila van terena.
Ponovo je Gudelj morao na operacioni sto, a Srbija se nada da će „prepisati“ Mitrovićevu terapiju i da će se oporaviti brže od očekivanog pošto period rehabilitacije od artroskopije kolena traje oko dva meseca – takav scenario znači i da ga neće biti na Evropskom prvenstvu.
S tim u vezi, FSS je reagovao i u Sevilju će poslati doktora nacionalnog tima Iliju Rosića.
„U planu je bio odlazak i u Sevilju, ali je zbog povrede Nemanje Gudelja selektor Stojković odlučio da umesto njega u Španiju ide jedan od doktora u „A” timu, Ilija Rosić, koji će imati sastanke sa medicinskim stafom Sevilje. Prema poslednjim informacijama, Gudelj je imao juče hiruški zahvat u Madridu, posle kojeg se oseća dobro i prve vesti su pozitivne, u smislu toga da bi, u slučaju adekvatnog oporavka, mogao da se nađe na spisku putnika za Nemačku. Našem reprezentativcu želimo brz oporavak i povratak na teren“, navedeno je u saopštenju FSS.
Povrede su, izgleda, nešto što prati reprezentaciju Srbije pred velika takmičenja, ali kada već moraju da se dese, bolje pre nego kasnije da bi bilo bar malo vremena za oporavak igrača i potencijalnu reorganizaciju ekipe kako bi se izbegao neslavni „katarski scenario“.
Podsetimo, Evropsko fudbalsko prvenstvo se igra u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala