- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ruski ratni spektakl „Vazduh“ premijerno u Beogradu na Dan pobede /video/

© Sputnik / Sputnjiku ustupio Ruski dom u BeograduReklamna fotografija filma "Vazduh"
Reklamna fotografija filma Vazduh - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2024
Pratite nas
Dugometražni igrani film „Vazduh“ biće premijerno prikazan 9. maja u Ruskom domu u Beogradu, saopšteno je iz ove institucije.
„Projekcije najnovijih ostvarenja ruske kinematografije postala je praksa Ruskog doma. Sledeći ovoj tradiciji, u svoj bioskopski repertoar smo uvrstili dugometražni igrani film „Vazduh “ Alekseja Germana mlađeg, čije je stvaralaštvo višekratno nominovano i nagrađivano na festivalima u Berlinu, Veneciji i Kanu“, navodi se u saopštenju.
Film je na velikom platnu ruskih bioskopa prikazan januara 2024. godine, a visokobudžetna ratna drama je u Srbiju stigla zahvaljujući saradnji Ruskog doma s fondacijom za podršku ruskoj kinematografiju pri Vladi Ruske Federacije „FOND KINO“.
Kako se navodi, film će u Ruskom domu biti premijerno prikazan 9. maja u 19.00 časova sa srpskim titlovima. U pitanju je otvorena projekcija povodom obeležavanja Dana pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.
„Bazirajući se na ratnim dešavanjima iz perioda Velikog Otadžbinskog rata, u njegovom fokusu su žene. Odred mladih i neiskusnih avijatičarki se po prvi put susreće s dešavanjima na frontu. U želji da odbrane Otadžbinu, one se rame uz rame sa muškarcima bore ne samo sa nemačkim okupatorima, već i svojim strahovima i nesigurnošću, pronalazeći ljubav i prijateljstvo na tom putu“, navodi se u saopštenju.
Glavne uloge u filmu tumače Anastasija Tilizina, Aglaja Tarasova, Jelena Ljadova, Kristina Lapšina i Sergej Bezrukov. Jednu od glavnih uloga igra i srpski glumac Milan Marić, koji je sa Aleksejem Germanom mlađim ostvario saradnju 2018. godine na filmu „Dovlatov“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala