- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Posle specijalne operacije kijevski režim će odgovarati za sve svoje zločine

© Sputnik / Aleksandar Poliščuk / Uđi u bazu fotografijaNeredi u Odesi 2. maja 2014. godine
Neredi u Odesi 2. maja 2014. godine - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2024
Pratite nas
Nakon završetka specijalne vojne operacije biće potreban veliki tribunal, gde će biti prikupljeni svi zločini kijevskog režima, izjavila je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko povodom desetogodišnjice tragedije u Odesi.
„Uverena sam da će na kraju specijalne vojne operacije biti potreban veliki tribunal. Tu će se, malo po malo, prikupljati i predstaviti cela slika nastanka kijevskog nacizma, njegovo razvoj, svi njegovi zločini. A jedna od centralnih, temeljnih epizoda ovog tribunala trebalo bi da bude podizanje optužnice za užasni zločin 2. maja 2014. godine u Domu sindikata“, napisala je Matvijenko na svom Telegram kanalu.
Ona je naglasila da zločin ne može da zastari: biće imenovani odgovorni za tragediju u Odesi i biće kažnjeni.
Prema njenim rečima, biće ocenjen i nerad međunarodnih organizacija koje su bile dužne da nateraju Kijev da istraži tragediju i kazne odgovorni. Ona je dodala da "nema poteškoća" za objektivnu istragu: ima dosta svedoka, snimaka lica zločinaca.
„Postoji sve što je potrebno da bi se donela pravična presuda. Kao što je poznato, to se nije desilo. Objašnjenje je jedno – Kijev ne želi da pravda stigne identifikovane zločince. Ja bih to čak nazvala otvorenim, svesnim, arogantnim skrivanjem od pravosuđa svojih ideoloških nacističkih pristalica“, primetila je Matvijenko.
„Činjenica da 10 godina nakon monstruoznog zločina u Odesi koji je bez premca po svojoj surovosti u modernoj istoriji, nema rezultata istrage, nema suđenja, niko nije kažnjen, najjasnije potvrđuje da je nacizam duboka, prirodna norma sadašnjeg režima u Kijevu. To je norma koju smatra važnom, koju treba štititi“, zaključila je Matvijenko.
Tragedija u Odesi dogodila se posle državnog prevrata u Ukrajini 2014. godine kada su aktivisti „antimajdana“, protivnici politike koja je pobedila na kijevskom Majdanu, u znak protesta postavili kamp na Kulikovom polju u Odesi. Drugog maja 2014. počela su koškanja između aktivista „antimajdana“, s jedne strane, i ekstremnih navijačkih grupa iz Harkova i Odese, kao i radikala „Evromajdana“, s druge strane. Sukobi su se završili rušenjem šatora i podmetanjem požara u Domu sindikata u kojem su se sakrili predstavnici „antimajdana“. Pristalice radikala su pri tome pucale na ljude koji su pokušavali da se spasu iz zapaljene zgrade. Tog dana je u tragediji poginulo 48 ljudi, dok je preko 250 povređeno.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala