- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NATO neosnovano otpužio Rusiju za hibridne akcije na teritoriji Alijanse

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo NATO-a u zgradi sedišta Alijanse u Briselu
Logo NATO-a u zgradi sedišta Alijanse u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2024
Pratite nas
Severnoatlantska alijansa optužila je Rusiju za neke zlonamerne i hibridne akcije, uključujući takozvane kampanje dezinformacija, sajber-napade i druge hibridne operacije na teritoriji država-članica Alijanse, bez pružanja ikakvih dokaza.
„Zemlje NATO-a duboko su zabrinute zbog nedavnih zlonamernih dejstava na teritoriji Alijanse, uključujući one koje su dovele do istraga i optužnica brojnih lica za delovanje u ime neprijateljske države u Češkoj, Estoniji, Nemačkoj, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj i Velikoj Britaniji“, navodi se u saopštenju NATO-a objavljenom u Briselu.
U saopštenju se dodaje da ova dejstva navodno uključuju „dezinformacije, sabotaže, akte nasilja, sajber-operacije i druge hibridne operacije“.
U dokumentu se takođe navodi da zemlje NATO-a nameravaju da obezbede svoju spremnost da se „odbrane od hibridnih dejstava ili napada“. U saopštenju se naglašava da takva dejstva neće odvratiti NATO od nastavka isporuka oružja Ukrajini.
Alijansa je takođe naglasila da „podržava i pokazuje solidarnost“ sa zemljama-članicama koje su pokrenule istrage o navodnim činjenicama „zlonamernih aktivnosti“.
„Delovaćemo pojedinačno i kolektivno kao odgovor na ova dejstva i nastavićemo da blisko koordiniramo naše akcije. Nastavićemo da jačamo našu otpornost i primenjujemo i unapređujemo alate koji su nam na raspolaganju kako bismo odgovorili i slabili ruska hibridna dejstva“, navodi se u saopštenju NATO-a.
Ranije su u nekoliko zemalja NATO-a pokrenute istrage u kojima su protiv jednog broja državljana evropskih zemalja podignute optužnice za špijunažu i druge radnje u korist strane države.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala