- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mediji: Ko je Srbin Predrag Mišić kojeg DP hoće za ministra branitelja?

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZagreb
Zagreb  - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2024
Pratite nas
Domovinski pokret vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave nezvanično je lideru HDZ i premijeru Andreju Plenkoviću predložio Predraga Mišića, koji je srpske nacionalnosti i hrvatski branitelj, za ministra branitelja u novoj hrvatskoj vladi
To je juče objavio Dnevnik hrvatskog RTL-a pozivajući se na neimenovani izvor iz Domovinskog pokreta, koji kaže da se time želi demonstrirati da oni nemaju ništa protiv Srba nego samo protiv SDS S-a, Milorada Pupovca, stranke koju ne žele ni u vladi ni u vladajućoj većini.
Mišić je bio na izbornoj listi Domovinskog pokreta na aprilskim parlamentarnim izborima i plasirao se na visoko treće mesto u 9. izbornoj jedinici, prenosi Tanjug.
O Mišiću je govorio lider Domovinskog pokreta Penava na prvoj postizbornoj konferenciji za medije, kao o Srbinu pravoslavcu, dobrom prijatelju kod koga, kako je rekao, ide na Božić.
Penava je to rekao pokušavajući da uveri da Domovinski pokret nema ništa protiv srpske manjine u Hrvatskoj, već isključivo protiv Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorada Pupovca, Vojislava Stanimirovića koji je bio ratni gradonačelnik Vukovara i nezadovoljstva pisanjem nedeljnika Novosti, koji izdaje Srpsko narodno veće.
Objavljujući detalje iz Mišićeve biografije, hrvatski mediji pišu da je branio Vukovar tokom proteklog rata i razbijao ćirilične table. U Domovinskom ratu borio se na hrvatskoj strani. Branio je Vukovar, a javnost ga je upoznala kada je 2013. razbio dvojezičnu ploču s ćiriličnim natpisom na zgradi vukovarske Policijske stanice. Tada je rekao da je to učinio jer smatra da "ćirilici nije mesto u Vukovaru dokle god se ne reši pitanje hiljade ubijenih i nestalih i dok se ne kazne krivci počinjenih ratnih zločina".
Kao član Konzervativne stranke, koja je tada bila u koaliciji sa HDZ-om, Mišić je gostovao u emisiji Nedeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića, 2017. godine i ispričao da je njegov brat na samom početku rata "otišao na drugu stranu - kod srpskog agresora". Tada je rekao da brata nije video ni čuo 26 godina i da će verovatno tako ostati zauvek. Odbio je da ga ekipa emisije Nedjeljom u 2 spoji sa bratom.
Tvrdio je da u Borovo selu nikada nije bilo mira.
"Tamo su Ozrenci, deklarisani četnici, i oni nikad neće prihvatiti ovu državu. Dugo sebi nisam hteo da priznam da će doći do rata, mislio sam, odrastali smo zajedno, odvojiće se svatko na svoju stranu i otići. Kako sam ja čovek koji voli da čuje i vidi, otišao sam u Borovo Selo i video na stotine četnika i tada shvatio da neće biti dobro", rekao je tada Mišić.
Rekao je i da su se kao porodica podelili na samom početku rata, a dok je bio na položaju na Mitnici razmišljao je da mu je brat na drugoj strani.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala