Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kineski ambasador: Dvostruke standarde ne treba primenjivati na KiM i na rezoluciju o Srebrenici

© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasador NR Kine u Srbiji, Li Ming
Ambasador NR Kine u Srbiji, Li Ming - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2024
Pratite nas
Ambsador Kine Li Ming izjavio je danas da su teme vezane za rezoluciju o Srebrenici i Kosovu i Metohiji veoma složene i osetljive i naglasio da na ta dva pitanja ne treba primenjivati dvostruke standarde.
Zalažemo se za principe zasnovane na Povelji UN i međunarodnom pravu, da se poštuju i pridržavaju, rekao je ambasador Li Ming na konferenciji organizovanoj uoči posete predsednika Si Đinpinga Beogradu, a na pitanje novinara da li će tema dovojice šefova država biti i rezolucija o Srebrenici i Kosovo i Metohija.
Kina, naglasio je, ima jasan stav da je neophodno da se u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijani integritet i dostojanstvo suverenih zemalja. Prema njegovim rečima, što se tiče spornih pitanja njih treba rešavati na osnovu potpunih konsultacija i komunikacija.
"Kina i Srbija su čelični prijatelji i dosledno naše dve zemlje jedna drugoj daju međusobnu nedvosmislenu podršku stavovima o pitanjima od suštinskog interesa i onim značajnim za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta", kazao je Li Ming.
"Što se tiče pitanja Kosova i Metohije, kineska strana poštuje uvek suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i razume opravdane brige srpske strane po tom pitanju i ceni napore srpske strane za političko rešenje tog pitanja", naveo je ambasdor, preneo je Tanjug.
Rezolucija SB UN 1244 bi uvek trebalo da bude temelj i okvir za rešavanje tog pitanja i u tom procesu očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta bi trebalo da bude ispoštovana i ovde ne bi smeli da se primenuju dvosturki standardi.
Ambasador je rekao da je kineska strana primetila, što se tiče rezolucije o Srebrenici da postoji niz sporova po tom pitanju i o tom nacrtu.
"Kineska strana smatra da sve strane treba na osnovu potpune komunikacije i postizanja saglasnosti zajedno da učine stvari u korist regionale stabilnosti, i to treba da bude u korist jačanja solidarnosti i stabilnosti a ne suprotno", naveo je on.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala