- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Sve veća zabrinutost na Volstritu: Amerika srlja ka crnom scenariju?

© AP Photo / Mark LennihanVolstrit
Volstrit - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2024
Pratite nas
Analitičari sa Volstrita sve su zabrinutiji da bi američka ekonomija mogla da se uputi ka scenariju ''stagflacije'' u stilu 1970-ih zbog nedavnih znakova uporno visoke inflacije i hlađenja ekonomije.
Niz izveštaja o inflaciji tokom prva tri meseca 2024. je bio iznad procena, što je podstaklo strah da će inflacija biti teže savladana nego što se ranije verovalo.
Povrh toga, ekonomski rast tokom prvog kvartala neočekivano je oslabio, porastao je na godišnjem nivou od samo 1,6 odsto, što je najsporija stopa od 2022. godine.
"Ovo je bio najgori izveštaj u dve oblasti: sporiji rast od očekivanog, viša inflacija od očekivane. Najveći zastoj je ubrzanje bazne inflacije, a posebno uslužni sektor koji raste iznad 5 odsto godišnje", rekao je glavni investicioni direktor konsultantske kompanije CIBC Prajvat velt US, Dejvid Donabedijan, komentarišući najnovije podatke o BDP-u.
Ta kombinacija ekonomske stagnacije i visoke inflacije je ono što je poznato kao „stagflacija“, što se smatra najgorim ishodom za Federalne rezerve, prenosi Foks njuz.
Fenomen je pogodio američku ekonomiju 1970-ih i ranih 1980-ih, jer su skok cena nafte, rastuća nezaposlenost i laka monetarna politika pogurali indeks potrošačkih cena na čak 14,8 odsto 1980. godine, primoravši kreatore politike Federalnih rezervi da podignu kamatne stope na skoro 20 odsto te godine.
Strahovi od stagflacije porasli su 2022. godine kada je Fed počeo agresivno da povećava kamatne stope kako bi ugušio besnu inflaciju, ali su se oni uglavnom raspršili prošle godine nakon što su pritisci na cene popustili bez značajnog uticaja na ekonomski rast.
Međutim, nedavno su se pojavili neki znaci da je inflacija čvršća od očekivane, čak i kada se ekonomski rast usporava.
Dok je inflacija značajno pala sa maksimuma od 9,1 odsto, napredak je u velikoj meri smanjen od leta. Najnoviji vladini podaci pokazuju da je indeks potrošačkih cena u martu skočio 3,5 odsto, što je najviši nivo u poslednjih šest meseci.
Generalni direktor kompanije JP Morgan čejs Džejmi Dajmon je među stručnjacima koji su nedavno oglasili alarm zbog mogućeg povratka na scenario stagflacije viđen 1970-ih.
"Mislim da postoji šansa da se to ponovi. Brinem se da više liči na 70-e nego što smo ranije videli", rekao je izvršni direktor najveće američke banke, prošle nedelje tokom diskusije u Ekonomskom klubu Njujorka.
Predsednik FED-a Džerom Pauel nedavno se požalio na "nedostatak daljeg napretka" ove godine u vezi sa inflacijom, dovodeći u sumnju izglede za smanjenje kamatnih stopa ove godine.
Iako su zvaničnici zadržali mogućnost smanjenja stope otvorenom, istakli su da nema žurbe s obzirom na rizik od ponovnog rasplamsavanja inflacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala