- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jokić o „izmišljenim“ povredama i Džamalovom herojstvu uz jasnu poruku: „Nezgodni smo“

© AP Photo / Mark J. TerrillNikola Jokić i Džamal Marej
Nikola Jokić i Džamal Marej - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2024
Pratite nas
Denver Nagetsi plasirali su se u polufinale Zapadne konferencije, a čak i veći doprinos od Nikole Jokića imao je povređeni Džamal Marej. Dok je Kanađanin bio emotivan rekavši da „nije mogao da ostavi braću“, srpski as se našalio kako on i saigrači „izmišljaju“ povrede.
Da su Los Anđeles Lejkersi u petoj utakmici pobedili Denver tek bi bilo drame, međutim Nikola Jokić i Nagetsi sprečili su to i slavili su u prvoj rundi plej-ofa rezultatom 4:1.
Za poslednju pobedu velike zasluge idu Džamalu Mareju koji je odlučio da igra povređen i na kraju je postigao čak 32 poena, a ujedno i koš na tri sekunde do kraja meča kojim je obezbedio trijumf.

„Mi smo nezgodni“

O saigraču koji je srušio Lejkerse Jokić je pričao u svom stilu.
„Marej? Ma, izmislio je tu povredu i uspelo je. Šalim se, znao sam da će igrati, iako nisam pričao sa njim o tome. Znam da hoće da igra važne utakmice, pa i ako nije šutirao sjajno, važno je kako je završio utakmicu. Lakše pogađa teške šuteve, nego lake. Voli te momente, situacije i ubeđen sam bio da će postići koš“, rekao je Jokić.
Nastavio je u istom ritmu.
„Zapravo mi svi hočćemo da pričaju o nama da smo čvrsti, zato igramo. Hoćemo da misle da smo povređeni, posebno Minesota“, šalio se Jokić.
Potom je srpski as objasnio koliko je njemu i saigračima zaista bilo teško da izađu na kraj sa upornim Lejkersima.
„Bila je teška utakmica. Došli su ovde da nas pobede, da produže seriju, a mi smo hteli da je završimo. Bio je interesantan meč, težak, a mi smo ga dobili i to je najvažnie“, rekao je Jokić.
Iako mu je postavljeno pitanje koje se ticalo njegovih impresivnih učinaka u svakm meču, dvostruki MVP govorio je o svom timu.
„Mi igramo dobro, a taj naš stil košarke izgleda da funkcioniše. Možda nismo ovoga puta ubacivali sve što smo hteli, ali smo kreirali te otvorene šuteve, verovali jedni drugima, a verovatno je to i razlog što smo pobedili. Ne odustajemo. Otkako sam došao ovde, to mu dođe neka tradicija. Praktično smo gubili u svakoj utakmiici, a prošli smo dalje. Nezgodni smo mi, a i znamo koji je naš cilj“, poručio je Jokić.

Kako je heroj Denvera srušio svog heroja

Heroj Marej najpre je pričao o košu koji je ubaco na tri sekunde pred kraj meča.
„To su šutevi koje sanjaš kao klinac. Vežbaš ih u dvorištu. To je zbog saigrača uspelo. Rade sjajan posao, traže način za novi posed, da zaustave napad. To može da reši utakmicu. Nekad je najlakše pogoditi šut. Treba zaustaviti Lebrona Džejmsa. To je izazov“, poručio je Marej.
Pobeda protiv Lebrona je za Kanađanina kao ostvarenje dečačkog sna jer mu je zvezda Lejkersa bila uzor.
„Sećam se kada sam bio klinac, on je igrao protiv Orlanda, za Klivlend. Nosio sam njegov dres, dobio sam ga za rođendan od očevog prijatelja. Sećam se da sam tad nosio njegov dres, a on je pogodio šut u poslednjoj sekundi. Znam da sam rekao ocu, nema šanse da pobede i sećam se kako ostajem bez daha. Bio mi je uvek omiljeni igrač. Zadovoljstvo je igrati protiv njega. Tera te da razmišljaš tokom utamice. I dalje je fizički dominantan, ali te tera da razmiljaš o igri, dodavanjima, njegov tajming je sjajan. Ma znate Lebrona, zadovoljstvo je igrati protiv njega i zabavno je pobediti ga. Blokirao me nekoliko puta, pogodio sam nekoliko šuteva, ali me blokirao na jednom polaganju i mislim na zakucavanju u drugoj utakmici. Zabavno je imati takav duel sa jednim od najvećih“, rekao je oduševljeni Marej.
Povreda nije mogla da ga spreči da izađe na teren jer je osećao koliko je potreban saigračima.
„Nisam želeo da presedim ovo. Stručni štab je bio vrlo oprezan, nije želeo da se stvari pogošaju. Ali, ja nisam želeo da ostavim svoju braću. Bio sam pomalo i emotivan, jer sam im govorio 'Ne želim da presedim ovo, ne zanima me šta mi je, ovo moramo da rešimo'. Zahvalan sam što su me pustili da igram i što smo pobedili“, istakao je Kanađanin.

Jokić bez slobodnih bacanja

Majkl Meloun, trener Nagetsa,imao je sa razlogom reči hvale za gotovo sve igrače, ali naročito je istakao Jokića koji nije imao nijedno slobodno bacanje tokom celog meča.
„Nikola Jokić... Imao je 25 poena, 20 skokova i devet asistencija. Ali, najinteresantniji statistički podatak večeri je da je imao nula od nula sa linije slobodnih bacanja. Nije promašio slobodno bacanje!“, sarakastično je istakao Meloun.
Objasnio je i potom kako je Denver izborio pobedu.
„Naterali su nas da 'rudarimo' i da nađemo način da ih pobedimo. Ako uzmemo u obzir šta je Jokić uradio u ovoj seriji sa konstantnim udvajanjem, to je neverovatno. Terali su nas da budemo disciplinovani i bolji, sve što zamislite. Ova serija nas je spremila za Minesotu, ali moraćemo da igramo još bolj“, zaključio je Meloun.
Arina Sabalenka - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2024
SPORT
Gde je Olga stala – produžila je Arina: Spektakularna pobeda Belourskinje nad strašnom Amerikankom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala