- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kako Zapad vidi UN: Zvanična Srpska ne sme da se pojavi u Njujorku, a nemački turista je - dobrodošao

© Sputnik / Lola ĐorđevićKristijan Šmit
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2024
Pratite nas
Kristijan Šmit ne može da govori kao visoki predstavnik na redovnoj sednici SB UN o Bosni i Hercegovini, jer nije dobio mandat ove organizacije za tu poziciju. Međutim, ukoliko se to dogodi, to znači da su Ujedinjene nacije potpuno pod kontrolom Amerike, a da o stanju u BiH treba da govori turista iz Nemačke.
Ovo je mišljenje politikologa iz Banjaluke Anđelka Kozomare povodom zahteva Amerike da se na pomenutoj sednici obrati i tzv. visoki predstavnik Kristijan Šmit, a čemu se Rusija protivi.

Rusija je potpuno u pravu

„Rusija je u pravu, jer Šmit može da se za govornicom UN pojavi samo u ličnom svojstvu i da ono što bude izneo bude tretirano samo kao njegovo lično mišljenje, odnosno kao opažanje ili kako već... Svako drugo tumačenje spadalo bi pod kršenje i Povelje UN i međunarodnog prava i normi,“ kaže Kozomara.
Kako kaže naš sagovornik, zahtev Rusije jeste realan ali isto tako očekuje da će Šmit, ako i bude govorio ipak to uraditi u svojstvu visokog predstavnika BiH.
„Svi su svesni da je međunarodno pravo umrlo 1999. godine bombardovanjem SRJ, a da su Ujedinjene nacije za to vreme postale instrument Amerike. U ovom slučaju Americi odgovara da se pred raspravu o rezoluciji o Srebrenici pojavi Šmit kao neko ko je za njih i njihove zapadane sledbenike merodavan da kaže sve što može loše o Republici Srpskoj. Ko to može bolje nego Šmit!,“ dodaje ironično Kozomara.
Dakle, uloga građanina Šmita treba da se svede na priču o neistinama kako RS ruši Dejton, da Srbi prete secesijom i tako dalje.

Šmit ne sme da ima težinu

„Da li će se Šmit obratiti kao građanin, ili kao neko ko je igra ulogu visokog predstavnika za BiH zavisi od toga kako će ga predsedavajući najaviti. Dakle, tako ćemo videti da li je za UN koja nije podržala njegov mandat on ipak merodavan. U svakom slučaju Šmit će ovde poslužiti kao glasnogovornik zapadnih sila i mrzitelja Srba i RS,“ ocena je našeg sagovornika.
U slučaju da Šmit želi da se obrati, ruska misija traži da to bude na osnovu člana 39. Pravila o radu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u ličnom svojstvu, jer kao visoki predstavnik nije potvrđen u Savetu bezbednosti i oni ga u skladu s tim ne priznaju kao visokog predstavnika. Sednica je zakazana na zahtev Rusije.
Kozomara kaže i da nije realno da nekome ko ima legitimitet od naroda, kao što je srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, bude odbijena viza da prisustvuje sednici, i da to mora da uradi putem video-linka, dok Šmit koji je običan građanin Nemačke na privremenom boravku u BiH ima sva prava.
Redovna sednica SB UN o BiH zakazana je za danas u 16 časova po lokalnom vremenu .
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2024
REGION
Na zahtev Rusije - Savet bezbednosti UN danas o situaciji u BiH
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2024
REGION
SAD traže da se Šmit obrati na sednici SB UN o BiH, Rusija dala uslov - samo u ličnom svojstvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala