- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako nove akcize utiču na cene goriva u Srbiji | Energija Sputnjika

CC0 / rawpixel.com / Benzinska pumpa
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2024
Pratite nas
Zbog praznika nove cene goriva na benzinskim pumpama u Srbiji promenje su a od 1. maja stupa na snagu odluka o izmenama akciza, kojima se maloprodajne cene goriva usklađuju sa godišnjim rastom potrošačkih cena, odnosno, sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto.
Benzin će na pumpama u Srbiji poskupeti za četiri a dizel pojeftiniti za jedan dinar, što znači da država nije cene povećala za iznose povećanja akciza na naftne derivate, rekao je u današnjoj emisiji “Energija Sputnjika” Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, pojašnjavajući da na maloprodajnu cenu pored novih akciza utiče još niz parametara.
Jer, od 1. maja u Srbiji je nova akciza za bezolovni benzin viša za 4,75 dinara, odnosno 5,70 dinara kad se uračuna porez na dodatu vrednost (PDV). Akciza na dizel porašće za 5,86 dinara, a akciza na TNG za 4,45 dinara, kada se uračuna PDV.
Inače, cene evro dizela i benzina evro premijum BMB 95 su Uredbom o ograničenju visine cena derivata nafte ograničene do 27. jula 2024. godine. Još se ne zna da li će država nastaviti i posle ovog datuma da kontroliše maloprodajne cene goriva. Državna kontrola cena goriva traje još od 2022. godine a sagovornik Sputnjika u razgovoru sa Jelicom Putniković navodi da su i gotovo sve susedne zemlje nastavile sa državnom kontrolom cena. Izuzetak je, međutim, Mađarska koja je “preko noći” ukinula ovu praksu jer je državno administriranje dovelo do nestašice goriva na pumpama.
Treba reći i to da je Srbija zemlja koja je među onima koje imaju najveća zahvatanja (porezi, akcize i druge takse) iz maloprodajne cene derivate, kako bi se punio državni budžet. Mićović objašnjava da bi na buduće cene sirove nafte, a samim tim i goriva moglo da utiče zaoštravanje sukoba na Biskom istoku između Izraela i Irana, jer Iran kontroliše tranzit kroz Ormuski moreuz, kojim prolazi oko 20 odsto “crnog zlata”.
Energija Sputnjika 30. 4.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala