Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Biografije novih osam ministara u Vladi Srbije

© Sputnik / Lola ĐorđevićPloča na zgradi Vlade Srbije
Ploča na zgradi Vlade Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2024
Pratite nas
Nova Vlada Srbije, čiji je sastav danas predložio mandatar i budući premijer Srbije Miloš Vučević imaće osam novih ministara među kojima su Dejan Ristić, Milica Đurđević Stamenkovski i Darko Glišić.
Ministarsko mesto pripalo je i Marku Đuriću, dosadašnjem ambasadoru Srbije u Vašingtonu, i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju. On će u novoj vladi biti Ministar spoljnih poslova i na funckiji će zameniti Ivicu Dačića.
Među novim ministrima biće i Adrijana Mesarović, Jelena Kovačević, Tatjana Macura i Nemanja Starović.
Mesarović, novi ministar privede na funkciji ministra privrede zameniće Slobodana Cvetkovića. Rođena je u Novom Sadu 1981. godine. Master je ekonomije. Bila je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada od 2018. godine, i predsednica Tima za investicije Grada Novog Sada zaduženog između ostalog za realizaciju Programa "Srbija 2025" u glavnom gradu Vojvodine, prenosi Tanjug.
U biografiji navodi da se obrazovala i u Sautemptonu u Velikoj Britaniji, kao i da je završila više specijalizovanih obuka "najvišeg nivoa stručnog osposobljavanja iz informatike". Karijeru je započela u bankarskom sektoru 2008. godine u Direkciji za poslovne aranžmane u Sektoru za korporativno bankarstvo. Bila je višegodišnji samostalni stručni saradnik u Odeljenju za velika preduzeća u Sektoru za rad sa privredom kojim je kasnije i rukovodila. Sarađivala je sa Narodnom bankom Srbije, resornim ministarstvima. Ima višegodišnje iskustvo u radu na finansijskoj konsolidaciji privrednih društava. Bila je deo Radne grupe Novog Sada i nadležna za konsolidaciju nekoliko javno-komunalnih preduzeća. Učestvovala je u radu i na rekonstrukciji Spensa, kao i na izgradnji mosta-obilaznice oko Novog Sada.
Ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandra Martinovića na funkciji će zameniti Jelena Žarić Kovačević koja je bila narodna poslanica u tri mandata.
Rođena je 1981. godine u Nišu, diplomirala je na nškom Pravnom fakultetu, na kome je stekla i zvanje master pravnih nauka. Bila je advokat do 2012. godine, kada je postavljena za zamenicu Sekretara Skupštine grada Niša, a radila je i kao odbornik niške opštine Crkveni Krst. Član je Glavnog odbora SNS, a krajem 2021. izabrana je za članicu Predsedništva.
Na mesto Ministra za rad, boračka i socijalna pitanja predložen je Nemanja Starović koji je do sada bio zvaničnik ministarstava spoljnih poslova, odbrane, a pre toga je radio i u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Starović će na funckiji zameniti Nikolu Selakovića koji je novi ministar kulture.
Rođen je 1982. godine u Novom Sadu. Uradio je master na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerzata u Novom Sadu. Završio je i Diplomatsku akademiju MSP-a. Bio je i pomoćnik gradonačelnika Novog Sada i član Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine. Na prvom programu Radio televizije Vojvodine od 2016. godine imao je autorsku emisiju "Ino-strane", a jedan je od osnivača NVO Centar za društvenu stabilnost i član je Udruženja književnika Srbije i Matice srpske.
Ministar za brigu o porodici i demografiju, kako je predloženo, biće Milica Đurđević Stamenkovski, rođena 1991. godine, koja će na toj funkciji zameniti Dariju Kisić. Na fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu stekla je zvanje diplomiranog politikologa, a suosnivač je srpske stranke Zavetnici. Jedan je od autora "Platforme za obnovu suvereniteta" na Kosovu i Metohiji.
Po sticanju punoletstva, organizovala je i prve političke skupove, i to mitinge i demonstracije za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, 2007. i 2008. godine, a 2022. godine bila je predsednički kandidat na izborima, kada je izbornu trku završila na petom mestu sa osvojenih 4,23 odsto glasova. Na parlamentarnim izborima 17. decembra 2023. lista "Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga - Srpska stranka Zavetnici - Srpski pokret Dveri" osvojila je 105.165 (2,76 odsto) i nije prešla izborni cenzus, navodi Tanjug.
Ministar za javna ulaganja biće Darko Glišić, koji će na toj funkciji zamentiti Marka Blagojevića. Jedan je od osnivača Srpske napredne stranke.
Rođen je 1973. godine u Ubu, završio je Višu građevinsko - geodetsku školu u Beogradu, gde je stekao zvanje inženjera geodezije. U SRS se učlanio 1997. godine, gde je odmah izabran za potpredsednika okružnog odbora za Kolubarski okrug, a 2000. godine za predsednika odbora. Za predsednika opštine Ub prvi put je izabran nakon izbora 2012. godine, drugi put 2016., a treći put 2020. godine. Dva puta je bio poslanik u Narodnoj skupštini. Za predsednika Izvršnog odbora SNS izabran je 2016.
Novi ministar informisanja biće Dejan Ristić, dosadašnji je direktor Muzeja žrtava genocida. Rođen je 1972. i na funkciji će zameniti Mihaila Jovanovića.
Ristić je istoričar, prevodilac i scenarista, jedan od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem. Bio je i vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke Srbije. U biblioteku je došao iz Ministarstva rada i socijalne politike, gde je bio zadužen za zaštitu vojnih memorijala i posebnu pažnju je posvetio istraživanju holokausta. Autor je više desetina naučnih radova, autor i koautor je brojnih knjiga, među kojima se posebno ističe naučna monografija pod naslovom "Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941" na osnovu koje su "Filmske novosti" snimile dokumentarni film "Sećanja iz pepela". Bio je i državni sekretar u Ministarstvu kulture.
Vučević je naglasio danas nakon sednice Predsedištva SNS da će za članove vlade sutra predložiti Skupštini Srbije Sinišu Malog za prvog potpredsednika vlade i ministra finansija, Ivicu Dačića, za potpredsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova. Irenu Vujović, potpredsednika vlade i ministar zaštite životne sredine i vodoprivrede.
Goran Vesić će, kako je rekao biti ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović-Handanović, ministar rudarstva i energetike, Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine. Maja Popović, ministar pravde. Jelena Žarić-Kovačević, ministar državne uprave i lokalne samouprave. Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Bratislav Gašić, ministar odbrane, Marko Đurić, ministar spoljnih poslova.
Tanja Miščević, ministar za evropske integracije, Slavica Đukić-Dejanović ministar prosvete, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Milica Đuđević-Stamenkovski ministar za brigu o porodici i demografiju, Zoran Gajić, ministar sporta.
Nikola Selaković, ministar kulture, Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, Jelena Begović, ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Husein Memić, ministar turizma i omladine, Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija, Darko Glišić, ministar za javna ulaganja. Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura, ministri bez portfelja", rekao je Vučević na konferenciji za medije posle sednice Predsedništva SNS.
"U suštini imamo jednu trećinu ministara koji nisu bili u sastavu kabineta Brnabić. Što se tiče nestranačkih ličnosti, predložili smo četiri ličnosti koje nisu pripadnici ili članovi jedne političke stranke", rekao je Vučević.
Vučević je dodao da je među predlozima osam novih imena, a da su čak deset članova nove vlade žene.
Vučević je rekao da će nova lica u Vladi Srbije biti i Aleksandar Vulin kao potpredsednik Vlade.
Mandatar za izbor Vlade Srbije Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2024
SRBIJA
Vučević saopštio koga će predložiti za ministre u novoj Vladi Srbije /video/
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala