- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Astra Zeneka priznala da njena vakcina može da izazove fatalne nuspojave

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaŠpric sa vakcinom
Špric sa vakcinom - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2024
Pratite nas
Britansko-švedska farmaceutska kompanija Astra Zeneka saopštila je da bi njena vakcina protiv Kovida-19 mogla u retkim slučajevima izazvati krvne ugruške.
Farmaceutski gigant Astra Zeneka prvi put je priznao da bi njegova vakcina protiv Kovida-19 mogla da izazove retke nuspojave koje mogu dovesti do krvnih ugrušaka i smrti, navodi se u sudskim dokumentima, prenosi RT.
Kompanija se bori protiv grupne tužbe u kojoj se navodi da njeno cepivo, koje je razvijeno u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu, može dovesti do smrti i ozbiljnih povreda.
Pravnu bitku pokrenuo je Džejmi Skot, otac dvoje dece, kome je krvni ugrušak uzrokovao oštećenje mozga, nakon što je vakcinisan u aprilu 2021. u jeku pandemije Kovid-19. On traži kompenzaciju tvrdeći da je vakcina Astra Zeneka "neispravna" i manje bezbedna nego što se očekivalo, što kompanija demantuje.
U maju 2023, Astra Zeneka je takođe insistirala: „ne prihvatamo da je TTS [tromboza sa trombocitopenijskim sindromom] izazvan vakcinom na generičkom nivou“, kako citira Dejli Telegraf.
TTS je retko stanje u kojem osoba ima krvne ugruške, što može smanjiti protok krvi, u kombinaciji sa niskim brojem trombocita, što može izazvati poteškoće u zaustavljanju krvarenja. Simptomi TTS uključuju jake glavobolje i bolove u stomaku.
Uprkos prethodnim demantijima, Astra Zeneka (AZ) je u sudskim dokumentima, koji su dostavljeni Visokom sudu Ujedinjenog Kraljevstva u februaru, ali su tek nedavno privukli pažnju medija, rekla da je „priznato da AZ vakcina može, u veoma retkim slučajevima, da izazove TTS. Uzročni mehanizam nije poznat."
„Takođe, TTS se može pojaviti i u odsustvu AZ vakcine (ili bilo koje vakcine)“, dodala je kompanija, a citira Telegraf.
Istovremeno, Astra Zeneka insistira na tome da dostupni podaci pokazuju da lek ima „prihvatljiv bezbednosni profil“ i da „regulatori širom sveta dosledno navode da su prednosti vakcinacije veće od rizika od izuzetno retkih potencijalnih neželjenih efekata“.
Desetine zapadnih zemalja obustavule su upotrebu Astra Zenekine vakcine u proleće 2021., zbog straha da je bi kod nekih pacijenata mogla da izazove stvaranje krvnih ugrušaka. U to vreme, šef strategije za vakcine Evropske agencije za lekove (EMA), Marko Kavaleri, rekao je da postoji očigledna veza između AZ vakcine i krvnih ugrušaka u mozgu, ali je tvrdio da su koristi i dalje veće od rizika.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, Astra Zeneka vakcina protiv korona virusa ima efikasnost od 72%. Od aprila 2021. godine, preko 17 miliona ljudi je vakcinisano u EU i Velikoj Britaniji, sa nešto manje od 40 slučajeva tromboze, navodi kompanija.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala