- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Velika američka ludost protiv Rusije – neko će ipak da zaradi milijarde dolara

© Tanjug / AP Photo/Manuel Balce CenetaPredsednik SAD Džozef Bajden
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2024
Pratite nas
Sporazum o desetogodišnjoj pomoći Ukrajini u suštini je beznačajan, čak i u kontekstu američkih predsedničkih izbora, a njegov cilj je samo dodatno upumpavanje novih milijardi dolara u vojno-industrijski kompleks SAD, smatra analitičar Branko Pavlović.
SAD i Ukrajina pregovaraju o vojnoj i finansijskoj podršci Kijeva za narednih deset godina, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom video-obraćanja.

Desetogodišnja pomoć SAD Ukrajini

Zelenski tvrdi da se pregovori odvijaju u okviru rada na bilateralnom sporazumu o saradnji u sferi bezbednosti. Cilj Kijeva je, kako je rekao, da učini taj sporazum „najjačim“ od svih bezbednosnih sporazuma sa drugim zemljama.
„Radimo na utvrđivanju konkretnih nivoa podrške za ovu i za narednih deset godina. To je finansijska i politička podrška i ona koja se tiče oružja i zajedničke proizvodnje oružja“, objasnio je Zelenski.

Upumpavanje dodatnih milijardi u vojno-industrijski kompleks

Dugoročna pomoć nema nikakvog značaja osim kao potvrda Amerike da i dalje stoji na poziciji da će pomagati Ukrajini koliko god bude potrebno, kaže za Sputnjik analitičar Branko Pavlović.
Međutim, očigledno je da se Amerikanci izvlače iz tog rata i da prebacuju svu odgovornost na Evropu, a da se u stvari bave samo nabacivanjem poslova američkom vojno-industrijskom kompleksu, dodaje Pavlović.
„Dakle, taj sporazum nema nikakvog drugog značaja. Operativno, sporazum ne znači ništa. Apsolutno ne znači ništa! To je samo predizborni trik da Bajden može da kaže: 'Nisu u pitanju samo izjave, evo mi smo potpisali sporazum i time čvrsto stojimo iza Ukrajine'. A to sa realnim događajima i realnim stanjem na terenu nema dodirnih tačaka, ali će imati vrlo velike veze sa upumpavanjem novih milijardi dolara u sam vojno-industrijski kompleks i podizanje njihovih profita.“

Amerikance više ne interesuje Ukrajina

Bez obzira što su američki birači sve siromašniji dok Bajden troši budžetske pare za podršku Ukrajini, najnoviji dugoročni sporazum sa Ukrajinom za njih je sitna tema, smatra Pavlović.
Građani SAD se ne bave više pitanjem pomoći Ukrajini pošto je prevladao taj veliki interes proizvođača oružja. Vojno-industrijski kompleks dobio je većinu i kod republikanaca i kod demokrata da se izglasa 61 milijarda dolara pomoći i to sad više neće biti tema, smatra Pavlović.
„Malo će da se uzburka javno mnjenje, biće razočarenja u republikance i Trampa zašto su to dozvolili, a onda će potpuno druge teme da preovladaju. Niko se neće obazirati do kraja izborne kampanje na Ukrajinu osim ako tamo ne dođe, što je sasvim moguće, do dramatičnih napredovanja ruske vojske. Onda će se vratiti tema Ukrajine i pogrešne spoljne politike Amerike“, zaključio je Pavlović.

Pomoć Ukrajini – ludost bez kraja

Američki preduzetnik i milijarder Ilon Mask nazvao je pregovore između Ukrajine i Sjedinjenih Država o nastavku podrške Kijevu ogromnom greškom.
„To je ludost“, napisao je Mask na društvenoj mreži Iks.
On je izrazio zabrinutost da se sukob u Ukrajini nikada neće završiti.
Prethodno je britanski premijer Riši Sunak rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da pruža vojnu pomoć Ukrajini barem na sadašnjem nivou do kraja decenije.
Pogledajte i:
Donald Tramp u sudnici - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2024
SVET
Trampov iznenadni zaokret koji bi mogao da ga sunovrati u – poraz
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala