- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srbija zna šta joj je činiti: Dodik rekao ono što oseća svaki Srbin

© Sputnik / Dejan SimićSrpska zastava u Palati „Srbija“
Srpska zastava u Palati „Srbija“ - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2024
Pratite nas
Srbija mora da podrži Republiku Srpsku, jer jedino što Banjaluka nakon silnih pritisaka i eventualnog usvajanja rezolucije o Srebrenici, može da uradi je iznuđen potez kakav je razdruživanje od BiH. Podrška Srbije u razdruživanju je logičan potez, a Milorad Dodik rekao je javno ono što intimno misli svaki Srbin.
Ovako politikolog Aleksandar Pavić komentariše izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će tražiti od Srbije da podrži Republiku Srpsku u razlazu od BiH.

Srpska i Srbija moraju da budu koordinisane

Prema Pavićevim rečima, Srbija i Republika Srpska moraju da budu potpuno koordinisane jer se radi o jedinstvenom srpskom interesu i pritiscima i na Srbiju i na Republiku Srpsku.
„Kao što je nekada govoreno da se Beograd brani u Kninu, što nije shvaćeno dovoljno ozbiljno od Miloševića, sada se Beograd brani u Banjaluci. Ko to ne bude dovoljno ozbiljno shvatio, izgubiće Beograd. Vrlo je važno da se to kaže javno, najzad“, kaže Pavić.
Na kraju krajeva, šta možemo da izgubimo, ako zvanični Beograd podrži Banjaluku u razdruživanju unutar BiH, pita se naš sagovornik. Zapad ne uvažava ni jedan interes srpskog naroda – ma kakav kompromis da se ponudi, za njih je neprihvatljiv. Zapad se, navodi Pavić, ne može umilostiviti.
„Koji god je srpski političar probao da umilostivi Zapad, jako je loše prošao. Na kraju je samo dao nešto, a ništa nije dobio za uzvrat, tako da je Dodikov poziv logičan i neophodan i očekivano je da će dobiti pozitivan odgovor iz Beograda“, smatra Pavić.
Istovremeno, stav da će Beograd podržati razdruživanje Republike Srpske unutar BiH, najbolji je način odvraćanja – naši neprijatelji treba da znaju da Beograd neće sedeti mirno na pokušaje rastakanja Republike Srpske.

Šta su okidači za razdruživanje

Na pitanje šta mogu biti okidači da Banjaluka zaista i počne proces razdruživanja, Pavić odgovara da su to, pored eventualnog usvajanja rezolucije o Srebrenici i presuda u montiranom procesu protiv Dodika, kao ako lažni visoki predstavnik pokuša da nametne zakon o otimanju imovine Republike Srpske.
Podsećamo, u intervjuu za sarajevsku Fejs TV, Milorad Dodik izjavio je da će tražiti od Srbije da razume da Republika Srpska mora da ide putem razlaza u Bosni i Hercegovini, zbog Rezolucije o Srebrenici.
„Pokušaću Vučića i ostale da uverim da podrže Republiku Srpsku u njenim nastojanjima jer je ona potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma. Tražićemo od Srbije da preko međunarodnih institucija pristupi provođenju procedura i tužbi za one koji su tužili Dejton, a to sigurno nije Srbija, niti Republika Srpska“, rekao je on.
Dodik je naglasio da Banjaluka nema plan za otcepljenje, već da želi razdvajanje.
„Postoji entiteska linija… Razdvajanje ti je preuzeti sve funkcije što imamo, obezbediti novac u budžetu za sve radnike koji rade u ministarstvu odbrane, vojnike povući, povući ljude koji rade u SIP-i, proglasiti da se neće sprovoditi odluke suda i tužilaštva i bilo kog organa BiH na prostoru Republike Srpske“, ukazao je Dodik.
Republika Srpska se, prema Dodikovim rečima, neće otcepljivati ili razdvajati od BiH, već da se razdruži sa drugim entitetom, Federacijom BiH, sa kojom je, prema slovu Dejtonskog sporazuma, ušla u BiH.
„Mi imamo odnos sa FBiH koja je strana Dejtonskog sporazuma. Ako imamo šta da razgovaramo, mi treba da razgovarao sa FBiH, a ne sa organima BiH koji su izvedeni“, poručio je Dodik.
Milorad Dodik pred kamerama Sputnjika u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2024
REGION
Dodik: Tražiću od Srbije da podrži Republiku Srpsku u razlazu od BiH
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala