- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

SAD: Nadamo se da Moskva želi da pregovara poštujući međunarodno pravo; Rusija: To smo već potvrdili

© Sputnik / Vladimir TrefilovZastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a
Zastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države se nadaju da će se Rusija saglasiti sa pregovorima o rešavanju ukrajinskog sukoba u skladu sa međunarodnim pravom, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Nadam se da će (Moskva) pokazati spremnost za iskrene pregovore u skladu sa osnovnim principima na kojima počivaju međunarodna zajednica i Povelja Ujedinjenih nacija. Suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost. Ako to bude potvrđeno na odgovarajući način, rezolucija bi trebalo da bude usvojena“, ocenio je Blinken na Svetskom ekonomskom forumu u Rijadu.

Osim toga, on je istakao da NATO nikada nije kovao planove protiv Rusije i neće to činiti.

„Kao što sam ranije podsećao, NATO je odbrambeni savez. Ne pravimo nikakve planove protiv Rusije, nikada nismo, niti ćemo“, rekao je Blinken.

Portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova je, komentarišući na Telegramu Blinkenovu izjavu o pregovorima istakla da je Moskva još 2022. godine potvrdila spremnost da konstruktivno odgovori na predloge za dijalog.

Ona je takođe podsetila da je Rusija i pre toga demonstrirala poštovanje međunarodnog prava, iniciravši Minske sporazume i njihovu konsolidaciju u vidu povelje Saveta bezbednosti UN.

Prema rečima Zaharove, „upravo su SAD primorale ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da zabrani Ukrajini da pregovara sa Rusijom“.

Ona je, pored toga, pretpostavila da Blinken ne želi da se seti da su „upravo američki saveznici Francuska i Nemačka, kao članovi Normandijskog formata, namerno ignorisali međunarodno-pravno rešavanje ukrajinske krize“.

Prethodno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da nema nikakvih preduslova za pregovore sa Kijevom zbog njihovog stava o tome i zato se specijalna vojna operacija nastavlja.
On je podsetio da je pritisak Londona bio glavni razlog zbog kojeg Kijev 2022. godine nije potpisao sporazum sa Moskvom na pregovorima u Istanbulu.
U švajcarskom gradu Lucernu 15-16. juna biće održana mirovna konferencija o Ukrajini. Rusija neće prisustvovati, ali se očekuje učešće do 120 šefova država. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je izjavio da Švajcarska nije poslala poziv Rusiji za učešće na samitu o Ukrajini, kao i da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati. On je dodao da je ideja o mirovnoj konferenciji koju snažno promovišu organizatori, neprihvatljiva za Rusiju, jer se radi o još jednoj varijanti za forsiranje neodržive „formule mira“ koja ne uzima u obzir ruske interese.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala