- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Pretnja avijaciji“: Baltičke zemlje optužile Rusiju za ometanje GPS signala

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/David Smith / Avion F-18 hornet finskog ratnog vazduhoplovstva
Avion F-18 hornet finskog ratnog vazduhoplovstva - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2024
Pratite nas
Ministri spoljnih poslova Letonije, Litvanije i Estonije optužili su Rusiju za navodno ometanje GPS signala u Baltičkom moru, što predstavlja smetnju za avijaciju, piše „Fajnenšel tajms“.
Prema pisanju britanskog lista, zbog smetnji u navigaciji dva finska aviona bila su prinuđena da se vrate na polaznu tačku sa sredine rute.
„Ovo što se dešava sa GPS-om smatramo delom neprijateljske ruske aktivnosti i definitivno ćemo o tome razgovarati sa našim saveznicima. Takve akcije predstavljaju hibridni napad i predstavljaju pretnju našoj bezbednosti“, rekao je estonski ministar spoljnih poslova Margus Cakna za „Fajnenšel tajms“.
S tim u vezi, šef litvanske diplomatije Gabrijelus Landsbergis rekao je da problemi sa GPS-om u Baltičkom moru u blizini ruske granice postaju previše opasni da bi se ignorisali.
Prema procenama stručnjaka, kako piše list, narušavanje kvaliteta signala uticalo je na desetine hiljada civilnih letova poslednjih meseci.
Vlasti baltičkih zemalja smatraju da iza problema sa GPS-om stoji Rusija. Jedan od anonimnih zvaničnika je, u razgovoru za „Fajnenšel tajms“, ocenio da je to što se dešava navodno povezano sa pokušajima Moskve da zaštiti Kalinjingradsku oblast od mogućih napada ukrajinskih dronova.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala