- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak ide u afričku „misiju“

© Sputnik / Tamara RankovićNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2024
Pratite nas
Na dodeli Laures nagrada Novak Đoković, prvi reket sveta, razgovarao je između ostalog i sa novinarom „Dejli maverika“ prilikom čega je otkrio kako želi da pomogne da se tenis razvije u afričkim zemljama, a istakao je i da će sam posetiti taj kontinent.
Novak Đoković trudi se da kroz PTPA organizaciju koliko god može pomogne igračima nižeg ranga, ali osim toga brine i o mnogim drugim nedostacima koja su primetna u belom sportu.
Jedna od tema o kojoj je govorio bio je tenis u Africi za koji kaže da ima veliki potencijal.
„Ljudi iz teniskog sveta moraju više da se angažuju u Africi i Južnoafričkoj republici kako bi pomogli napredovanje ovog sporta. Ogroman je potencijal na ovom kontinentu, mada je jasno da ne možemo da se nadmećemo sa fudbalom, ali tenis je globalan sport sa istorijom dužom od 100 godina. Igra se u više od 60 država“, objasnio je Novak.
Smatra srpski as da mora da se napravi plan, ali da bi mogle da pomognu i posete velikih teniskih imena.
„Veoma je važno napraviti kompletnu strategiju razvoja tenisa u Africi . Sa druge strane, posete Rafaela Nadala, Rodžera Federera, Serene Vilijems i mene, bilo koga, takođe će pomoći razvoju našeg sporta“, istakao je Đoković.
Upravo zbog toga najbolji teniser sveta namerava da uskoro poseti Afriku.

„Nameravam da to uradim u bliskoj budućnosti. Uvek su me intrigirali Afrika i afričke zemlje i zaista želim da ih istražim i iskusim. Nikada se ne zna, možda kroz Laureus ili sa Laureusom mogu da uradim tamo nešto. Kroz neku fondaciju u saradnji sa mojom. Još nemam odgovor na to pitanje, ali je to dobra zamisao“, poručio je srpski as.

Afrika dugo čeka na uspešnog tenisera. Imali su Kevina Andersona koji je dogurao do finala Vimbldona, dok je danas najuspešnija Ons Žaber iz Tunisa, finalistkinja Vimbldona i US Opena i trenutno deveta teniserka sveta.
„Tenis zaslužuje da se razvija na tom kontinentu, a posebno u Južnoj Africi, koja ima bogatu tradiciju i poznata imena. Poslednje je Kevina Andresona sa kojim sam pre nekoliko godina igrao finale Vimbldona. Nadam se da situacija može da se popravi“, rekao je Novak Đoković.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2024
SPORT
Đoković i dalje nedostižan, ali...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala